DELA

”Det här var för dig, Bernardo”

FOTBOLL. Två mål av skyttekungen – och en ny nolla bakåt av ett urstarkt försvar.

IFK gick upp i delad ligaledning efter en känslosam 2–0-seger mot FC Inter.

– Vi skulle bara vinna för Bernardo, säger Bobbie Friberg da Cruz.
Efter 0–0-missräkningen hemma mot PK-35 i onsdags reste ligatvåan IFK Mariehamn till Åbo för att visa att man hör hemma i tabellens toppskikt.

Tabellsexan FC Inter stod för motståndet i en match som betydde så mycket mer än tre poäng för IFK.

De grönvita spelarna bar svarta sorgband för att hedra minnet av den nyss bortgångne ex-IFK:aren Bernardo Ribeiro.

Och IFK Mariehamn gjorde på Veritasstadion ännu en helgjuten insats.

Ett kompakt försvarsspel minimerade antalet Interchanser – och de gånger hemmalaget skapade lägen var det på inlägg och tama nickavslut. Efter 23 minuters spel kunde det ha blivit farligt på riktigt, men då hann ytterbacken Bobbie Friberg da Cruz emellan och nickade undan inspelet innan det nådde en friställd Kennedy Nwanganga.

Friberg da Cruz bidrog även offensivt före paus, och fick efter en halvtimmes spel assistpoäng – även om det krävdes en Dever Orgill-show för att få bollen i nät. IFK-anfallaren vände bort en Interback, avvaktade med avslutet tills han fick nog med utrymme – och sköt sedan elegant 1–0.

– En billig assist, men såna tar jag varje dag för att få poäng, säger Friberg da Cruz och skrattar.

”Tänkte på Bernardo”

IFK höll sin uddamålsledning fram till pausvilan; men tappade den sånär på andra sidan brejket. Anthony Dafaa styrde Sebastian Mannströms frispark i en båge över Grönvitts försvar fram till en friställd Egzon Belica, som sköt utanför från nära håll.

Oturen fortsatte att grina den makedonske mittbacken i ansiktet när han i den 52:a matchminuten tappade kontrollen på ett hemåtpass varpå Dever Orgill stal bollen och säkert placerade in 2–0 fri med Aati Marttinen.

– Första tanken efter mina mål gick till Bernardo. ”Det här var för dig, min vän”, sa jag till mig själv, säger Dever Orgill som nu toppar skytteligan med sina fem mål.

Grönvitt vann med 2–0 och delar serieledningen med HJK (som har bättre målskillnad) på sjutton poäng efter åtta matcher.

Hållit nollan i 395 min

– Det är kollektivet som tagit oss hit, alla är beredda att göra skitjobbet vilket gör det lättare för oss i försvaret, säger Bobbie Friberg da Cruz om IFK:s solida defensiv som inte släppt in ett mål på drygt sex och en halv timmes ligaspel.

Frågan är hur länge IFK kan stanna i tabelltoppen. Inspiration från övriga fotbollsvärlden saknas inte våren 2016: I fjol skrällvann IFK Norrköping allsvenskan, Atlético Madrid ska spela Champions League-final och Leicesters superknall gav dem Premier League-titeln.

– Det är upp till bevis för oss nu. Vi börjar närma oss tiden då vi brukar halka efter. Har vi den här kontinuiteten i spelet kan det bära hur långt som helst, och vi måste jobba så här hårt för att en klubb som IFK ska kunna vinna. Se på Atlético som gör det där äckliga jobbet som krävs, säger Friberg da Cruz.

Mitt i segeryran tar sig 34-åringen en stund att minnas sin bortgångne vän Bernardo Ribeiro.

– Hans död är en tragedi för hela laget. Särskilt oss spelare som spenderade tid med den där grabben som var helt jävla underbar. Vi sa till varandra inför matchen att vi skulle gå ut och spela för Bernardo och det var precis vad vi gjorde med en riktigt stark kollektiv insats.