DELA
Foto: PRIVAT

Grandell körde klassiska Novemberkåsan

MOTORSPORT. Klassiska Novemberkåsan omfattar en sträcka på ungefär 300 kilometer, varav 200 av dem körs om natten. I år lyckades 166 förare ta sig i mål och en av dem var åländske Kim Grandell.
– Det var det värsta jag varit med om, säger han och skrattar.

Novemberkåsan är en årlig endurotävling som körts varje år sedan 1915, med avbrott för första och andra världskriget samt högertrafikomläggningen 1967.
Tävlingen arrangeras i Knivsta och förarna kör tre varv á 100 kilometer vardera – alltså sammanlagt 300 kilometer. Det första varvet körs dagtid medan övriga två körs om natten.
I år kom närmare 200 till start och av dem tog sig 166 i mål. Kim Grandell var en av dem som lyckades ta sig i mål och han gjorde det som 106:a på 7.17,00 timmar.
– Resultatet bryr jag mig faktiskt inte om, säger en trött och ganska utmattad Kim Grandell när Nya Åland når honom över telefon.
– Bara att komma i mål ser jag som en bedrift. Jag har aldrig kört en tyngre tävling än denna. Det var nog det värsta jag varit med om i tävlingsväg.
Kim Grandell menar att han inte är särskilt sugen på att köra Novemberkåsan igen, men att han inom en rimlig framtid kanske ändrar sig.
– (skratt) Jag sa till Björn Ekstrand, som var med på resan, att ”just nu vill jag aldrig någonsin köra här igen”. Men jag vet ju hur jag själv fungerar. Om några veckor börjar jag antagligen vänja mig vid tanken igen och säkerligen står jag där på startlinjen nästa år igen.

Hektisk vecka

Kim Grandell var en av flera ålänningar som körde Gotland Grand National sista helgen i oktober. Där gick kopplingen sönder och på grund av det var det hektiska dagar inför helgens Novemberkåsa.
– I tisdags började jag skruva på hojen, under onsdagen kom kopplingen som jag beställt, på torsdagen skickade jag hojen till Sverige för att få den registrerad och under fredagen var det besiktning inför tävlingen, säger han och fortsätter:
– 15 minuter före besiktningen skulle stänga skruvade jag fortfarande på hojen. Med andra ord var jag helt slut redan innan tävlingen började. Men hojen höll och jag kom i mål.

Beskriv loppet.

– De första 100 kilometrarna, som jag körde dagtid, gick helt okej. Men sedan, på natten, tog det verkligen emot. Andra varvet gick sådär men sista varvet kändes som en evighet. Det tog ju aldrig slut. Jag körde och körde men det kändes som om jag aldrig närmade mig mål.
Säsongen är nu över för Kim Grandells del. Nästa tävling för hans del sker troligtvis först i maj nästa år.