DELA

”Det värsta är ovissheten”

JUDO/ALLMÄNT. Ålands judoklubb har hållit till i gamla simhallen i Idrottsgården sedan 2005. Nu kan de kastas ut. Orsaken är att Övernäs skola ska renoveras och hallen kan komma att rivas.
– Jag förstår skolans situation, men det värsta är att vi inte får veta något, säger judoklubbens ordförande Eva Fellman.

År 2005 tog judoklubben över gamla simhallens lokaler i Idrottsgården. Klubben investerade då egna pengar i att anlägga ett nytt speciellt judogolv och den notan landade på närmare 40.000 euro. Staden beslöt i samband med renoveringen att låta judoklubben få hyra lokalen kostnadsfritt i utbyte mot att föreningen i sin tur skötte allt underhåll och städning av lokalen. Redan vid den här tidpunkten noterade Mariehamns stad i beslutet att förhållandena skulle kunna komma att ändras om Övernäs skola skulle visa intresse för utrymmet, men att klubben i så fall hade sex månaders uppsägningstid. Nu när en renovering av Övernäs skola har blivit aktuell är läget osäkert.
– Det är här vi står nu. Det pratas om renovering av Övernäs skola, men ingen politiker har tagit något beslut om saken. Vi från föreningarna har gått på otaliga möten och har haft kontinuerlig kontakt med Mariehamns stad de senaste två åren om andra tänkbara lokaler, men vi kan ju inte göra någonting förrän vi vet om vi måste flytta eller inte. Det är oerhört energikrävande att inte veta något och inte kunna planera framåt. En stor del av min ideella tid på judoklubben går åt till möten med staden och att ta hand om papper som gäller hyran av lokalen, säger Eva Fellman som är styrelseordförande för Ålands judoklubb.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax