DELA

De vill lyfta sin sport

AMERIKANSK FOTBOLL. I natt kickar den amerikanska proffsligan NFL i gång.
På andra sidan Atlanten – och med helt andra förutsättningar – kämpar Joel Sundström och Robin Hjerpe med att lyfta sporten.
– Innan jag började med amerikansk fotboll så trodde jag att det gick ut på att springa mot bollen och slå alla som går i vägen, säger Hjerpe.

För det otränade ögat kan amerikansk fotboll kanske verka simpelt.
Men verkligheten är en helt annan. De elva, antingen offensiva eller defensiva, spelarna som skickas ut på planen ska hålla en rad olika varianter på spel i huvudet.
Pärmarna som coacherna i den amerikanska proffsligan NFL har tillgång till får Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg att framstå som ostrukturerade.
I natt (03.30 finsk tid) smyger NFL i gång med mötet mellan förra säsongens Super Bowl-vinnare Seattle Seahawks och Green Bay Packers.
Joel Sundström, ålänning som spelar i högsta serien i Sverige med Limhamn Griffins, lär sitta klistrad framför TV:n då.
– Jag började heja på Seahawks före de vann Superbowl. Då var de lite underdogs, och nu så råkade de gå och vinna.
Joel Sundström och Robin Hjerpe har en liknande idrottslig bakgrund från innebandy och fotboll som de inte kände sig riktigt hemma i.
– Jag är stor och har väldigt kort temperament, och det kanske inte går så bra ihop. Amerikansk fotboll passar mig ypperligt på det sättet att du får kontakten och det är helt okej, säger Robin.
Joel:
– Jag hade kanske för mycket energi som barn, och fotbollen tyckte jag inte var tillräckligt rolig. Om det här hade funnits som alternativ då så kanske man hade haft lite längre erfarenhet av amerikansk fotboll än de tre år som jag har nu.

Läs mer i dagens Nya Åland!


Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: Joakim Holmström