DELA

”Daja” tongivande när Djurgården tog brons

FOTBOLL. Ett möjligt guldfirande byttes ut till ett bittert brons när Djurgårdens IF i går förlorade mot Brommapojkarna i Allsvenskans säsongsavslutning.
– Svårt att fira efter en sådan här match, säger Daniel ”Daja” Sjölund.
Stockholm Stadion fullkomligt kokade av 14.222 supportrar med guldvittring. Hoppet är det sista som överger människan heter det, och i försnacket pratades det om hur många mål Djurgårdens IF skulle pytsa in mot Brommapojkarna.
Förutsättningarna för ett guld i Allsvenskan var enkla. Genom att inför den sista omgången ligga tvåa i tabellen på samma poäng som serieledande IFK Göteborg, krävdes mängder med bollar i nät för att komma ikapp målskillnaden på fyra fullträffar.
Men något målkalas skulle aldrig infinna sig. Det var DIF som hade mest boll, men spelet letade sig sällan upp från mittfältet annat än i långbollar som sällan resulterade i något farligt anfall. Brassen Thiago Qurinio Da Silva hade några halvchanser och kändes inledningsvis het, men hans spel svalnade av i oktoberkylan liksom de övriga spelarnas.

Nära ledningsmål
Bland dem som brann matchen igenom var dock ålänningen Daniel Sjölund. Från sin defensiva position serverade han flera fina bollar i djupled, men offensiven förvaltade inte chanserna. Vid en frispark i 34:e minuten var vänsterfotade ”Daja” nära att sätta bollen direkt i mål efter ett praktskott, men målvakten Kristoffer Björklund slängde sig och räddade ut i hörna.
Utöver ett par misstänkta straffsituationer, som domaren Martin Ingvarsson valde att inte blåsa på, kom djurgårdarna nära 1-0 innan halvtidspaus.
I andra halvlek flyttades Daniel Sjölund ner från sin offensiva roll på mittfältet till en position som vänsterback. Samtidigt skapade DIF ett betydligt bättre passningsspel än i första halvlek och började på allvar utmana i gästernas box.

”Svårt att fira”
Därför var det en oerhörd kalldusch när BP:s Håkan Malmström bromsade en frispark med pannan och lät bollen gå till Olof Guterstam som dundrade in ledningen till det gästande laget. Vid det laget var ställningen IFK Göteborg-Trelleborg 2-0 och guldet var i praktiken borta, en seger med 7-1 kändes inte realistisk. Nu handlade det istället om att säkra poäng för att inte ge bort silverpengen till Kalmar FF som hade 2-0 mot AIK och därmed gått om DIF i tabellen.
Men skärpan infann sig inte och DIF fick istället koncentrera sig på att mota bort BP som kontrade med nytänd iver efter ledningsmålet. Slutresultatet blev dock 0-1 och ett brons till Djurgårdslaget
Det var bittra miner bland spelare och tränare efteråt. Segerfesten kom av sig, men bronsmedaljörerna samlades ändå för gemensam middag i går kväll.
– Svårt att fira efter en sådan här match, säger Daja Sjölund till Nyan efter matchen.
– Jag är ju nöjd med säsongen i det stora hela, men det tar nog ett par dagar innan man kan ta in det.

Ovan position
Han säger att DIF hade dålig fart och inte fick bollen i rörelse. Samtidigt testade laget nya grepp genom att möblera om inom laget.
– Men BP gjorde det bra. De backade hem och gjorde det trångt för oss.
Spelarna såg hur ställningen var på Ullevi i Göteborg i halvtid, men försökte ändå koncentrera sig på sitt eget spel. Dock fanns det ett mardrömsscenario.
– Hade Göteborg förlorat hade det känns för j-ligt, säger Sjölund med ett leende.
Hur kändes det att spela defensivt i en offensivt viktig match?
– Det är en idé vi testat innan, och jag gillar att spela defensivt. Men vänsterback har jag inte spelat förut, men nu blev det så, säger han och fortsätter:
– Klart man vill framåt, men samtidigt har vi så pass bra anfallare och offensiva mittfältare.

Ser ålänningarna
Media uppvaktade Sjölund hårt efter matchen och han har synts mycket i pressen hela säsongen. Den gemensamma åsikten är att ålänningen gjort sin bästa säsong någonsin.
– Det är svårt att säga, nu när man har förlorat en match, att man är nöjd med säsongen. Men jag är nöjd med vad laget har presterat och med min egen insats. Vi borde bara ha vunnit några matcher hemma till under säsongen, vi har tappat några onödiga poäng.
Mängder med ålänningar fanns på plats under säsongsavslutningen och de blårödgula flaggorna vajade varstans. Något som Daja Sjölund noterade.
– Man ser flaggor och grejer. Och det är inte bara så här i avslutningen, utan jag ser att det kommer mer och mer ålänningar och hejar under säsongen, jättekul!
Härnäst väntar troligen ett par EM-kvalmatcher för Sjölund som den senaste tiden prenumererat på en plats i Finlands landslag.

Text: MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax