DELA
Foto: IFK PlayCENTRAL Daniel Sjölund, 31, får ett stort ansvar i en i övrigt ung Norrköpingstrupp.

”Daja” redo – för 13:e gången

FOTBOLL. Daniel Sjölund står inför sitt 13:e år i allsvenskan.

Spjutspetsjunioren har blivit veteran – och en ledargestalt.

– Jag måste ta ännu mer ansvar, säger mittfältaren.
Tidigt i 20-årsåldern var anfallaren Daniel Sjölund med och sköt Djurgården till SM-guld två gånger om (2003 och 2005).

Ett decennium senare heter klubbadressen IFK Norrköping, dit han kom i år från lokalkonkurrenten Åtvidaberg. Adressen på planen återfinns numera långt ner på de centrala delarna som defensiv mittfältare. Kalla det fotbollens kretslopp, om ni vill. Anfallsjunioren har blivit äldre och tagit klivet ner i banan.

– Ja (skratt), lite så är det ju. Man får krypa längre ner i banan när man blir äldre. I Åtvidaberg hade jag en liknande roll men var mer offensiv, medan jag hittills på försäsongen fått ta mer ansvar för starta våra anfall från långt ner i plan. Men med tanke på att de flesta lag i dag försöker spela sig ur svåra situationer är det en roll jag gillar, säger Daniel Sjölund.

Det där med ansvar handlar inte bara om speluppbyggnad.

– Att jag värvades till IFK beror så klart på vad jag har gjort tidigare i min karriär. Men det beror också på min erfarenhet. De ville få in någon med rutin eftersom laget är så pass ungt, men det är ett ansvar jag gillar att ta, säger 31-åringen.

Tolva i fjol

På söndag spelar Norrköping allsvensk premiär mot Örebro SK på Nya Parken. Allsvenskan är glödhet med regerande mästarna Malmö FF, som spelade i Champions League i höstas, favorittippat även i år – och med en nykomling i Hammarby som hade ett sanslöst publiksnitt om 20 451 personer på Superettan-matcherna i fjol. Allsvenskans första match 2015 är just ”Bajen” mot BK Häcken på lördag.

– Det är positivt att lag kommer upp som drar mycket folk. Nu gäller det för oss att skapa mer intresse och dra lite folk till Parken. IFK var tolva i fjol, men med den potentialen som finns i laget ska vi kunna göra det bättre nu, säger Daniel Sjölund.