DELA

Dahl dumpade OS-satsningen

BEACHVOLLEY. Simon Dahl avbröt satsningen mot OS i Peking 2008. Nu är Sveriges mest meriterade beachvolleyspelare heltidsanställd för att hjälpa till med World Tour-tävlingen PAF Open på Åland nästa sommar.
– Jag är jätteinspirerad att jobba, säger Dahl till Nyan.
Den svenske beachvolleyspelaren Simon Dahl har deltagit i OS både år 2000 i Sydney och 2004 i Aten. Tanken var att han i par med Stefan Gunnarsson skulle satsa mot OS i Peking 2008. Dahl valde dock att hoppa av satsningen.
Nästan direkt efter att Simon beslutat att lägga av hörde Mikael Larsson av sig angående PAF Open. Nu är Dahl involverad i den åländska World Tour-tävlingen i beachvolley som arrangeras den 14-19 augusti nästa år.
– Jag vet inte exakt vilken roll jag ska ha, säger Dahl.
Just nu jobbar han med sponsorbiten och försöker träffa så mycket människor som möjligt.
– Det är första gången jag är på Åland men alla är jättetrevliga, säger han.

Svårt hålla sig borta
Klart är att Dahls förflutna kommer att vara till stor hjälp vid arrangemanget av World Tour-tävlingen på Åland. Han har under tio år själv deltagit på touren. Men trots att Simon nu officiellt beslutat att lägga ner som aktiv finns suget kvar.
– Om jag blir mycket på Åland så blir det svårt att hålla sig borta, säger han.
I måndags var han upp och kikade på Jomala IK:s herrlag i Vikingahallen då de tränade.
– Jag kanske blir med på nåt hörn och hjälper till med träningarna om jag har tid, säger Dahl.

Välkommen i JIK
Och visst skulle Dahl, som blivit utsett till årets spelare vid tre tillfällen (1996, 2001, 2004), vara ett hyfsat nyförvärv i JIK:s trupp såväl på planen eller vid sidan av.
– Det kan hända att han inte tar plats, säger JIK:s spelande tränare Magnus Kalm med ett skratt.
– Han är välkommen med all rutin och erfarenhet han har, slår Kalm fast.
Hur mycket tid Dahl kommer att spendera på Åland är alltså oklart då det ännu inte är exakt klart vilka hans uppgifter blir inom PAF Open:s organisation.
– Jag ska sätta mig in i hur allting ska byggas upp och lära känna mycket människor, säger Dahl.

OS-grej sedan 1996
PAF Open är Finlands och Sveriges enda deltävling på Swatch FIVB World Tour, som 2007 går in på sin nittonde säsong med 30 tävlingar på fem kontinenter.
Sporten är sedan OS i Atlanta 1996 en olympisk idrott och var en av de sporter som lockade allra flest TV-tittare under OS i Aten 2004. Världstourtävlingarna under säsongerna 2007 och 2008 är samtidigt kvalificerande för de olympiska spelen i Peking.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax