DELA
Foto: Stefan ÖhbergVID DRÖMMARS MÅL Bobbie Friberg da Cruz, mitten, kan vinna karriärens första titel på lördag.

da Cruz har väntat så in i Norden

FOTBOLL. Fjorton år som proffs, fyra länder – noll titlar.

I dag går Bobbie Friberg da Cruz för karriärens första guld.

– Att komma så här nära först vid 33 års ålder. Nä, jag vill undvika att ens tänka på det.
Bobbie Friberg da Cruz kom upp i Gais a-trupp 2001 och var på hösten 2005 med om att spela upp den klassiska Göteborgsklubben i allsvenskan.

Karriärens höjdpunkt, så här långt.

– Ja, det är det närmaste jag kommit känslan av att vinna en titel. Det var magiskt att slå Landskrona i kvalet. Annars är en kvartsfinalförlust med Norrköping mot Djurgården 2012 det längsta jag har kommit i cupsammanhang, säger göteborgaren.

Efter tiden i Gais har da Cruz testat på proffspel i Danmark (Randers, 2009-10), Norge (Kongsvinger, lån 2010) och numera Finland och IFK Mariehamn där han gör sin andra säsong.

Dessförinnan blev det tre säsonger i IFK Norrköping.

Fabriksplan

Först i dag får försvarsprofilen spela en direkt avgörande match om en titel, och guldtorkan kan vara över klockan halv fem på lördagseftermiddagen på Fabriksplan i Valkeakoski.

Ett faktum Bobbie Friberg da Cruz helst undviker att tänka på med ett drygt dygn kvar till avspark.

– Jag försöker att koppla av och inte tänka så jävla mycket på det. Det kan bli jobbigt. Jag känner mig själv och vet hur exalterad jag kan bil. Börjar jag tänka för mycket på att jag först nu vid 33 års ålder får spela en cupfinal kan det bli för mycket.

Men du har ju ändå lugnat ner dig med åren?

– Jo, jo. Jag försöker ju inte dribbla som siste man längre som jag gjorde när jag var yngre. Ibland gick tunnlarna in, men när de inte gjorde det var inte tränarna så nöjda… Men jag har blivit mindre spektakulär med åren (skratt).

Inter vann ”genrepet” inför cupfinalen när Åbolaget slog IFK borta i ligan i måndags (2–0).

Men Bobbie Friberg da Cruz menar att semifinalsegern mot HJK (5–1) ger Grönvitt hopp på lördag.

”Bästa laginsatsen”

– Ja, det är den bästa laginsats jag upplevt under alla mina år inom fotbollen – alla kategorier. Vi ska ta med oss den känslan, för nu möter vi också ett bra lag och vet att det kommer att krävas något liknande igen av oss.

Över 500 IFK-supportrar reser med till Valkeakoski.

– Det är jävligt kul för hela ön att det kommer så många med. Sen sänds ju matchen på tv också så jag antar att många kommer att se den hemma. Känslan att få gå ut i en cupfinal kommer att bli fantastisk, matchen betyder så mycket för klubben.