DELA

Couture mot miljonen

TRAV. Hon var anti-trav och skulle aldrig gå i pappa Ulfs fotspår.
Men i kväll kan hennes stjärnsto Couture kvala in till klassikern Svenskt Trav-Oaks på Solvalla.
– Loppet är det största i min karriär, säger tränaren Emma Eriksson.
Pappa Ulf Eriksson är en välkänd åländsk travtränare och kusk och vann så sent som i fredags Ålands 4-års Elit på Ålandstravet med Qvintette.
Nu börjar även dottern Emma ta allt större plats på travscenen.
I kväll går Jomalatränarens Couture, som ägs av Ulf, ut på Solvalla i ett V65-lopp som gäller som uttagning till Svenskt Trav-Oaks – Sveriges största lopp för treåriga ston. Uttagningsloppet på Solvalla har 100.000 kronor i förstapris, och är Couture bland de två främsta hästarna når hon finalen och får tävla om förstapriset på 1,4 miljoner kronor den 29 september.


En prövning
– Jag funderar inte så mycket över placeringar, men hoppas att hon kan vara med och slåss om pengarna i alla fall, säger Emma Eriksson.
– Först och främst blir det en prövning för Couture i större sammanhang. Både jag och pappa kommer att åka över och vi har sagt att vi ska ha så roligt som möjligt. Det är ett sånt jäkla stort lopp och hon möter en massa miljonhästar.
Vägen fram till travsportens finrum har varit brokig.
– Jag var anti-trav och skulle aldrig bli som pappa. Det var glasklart. Men sen kom jag till en punkt då jag insåg att jag saknade hästarna på gården, säger Emma Eriksson.
För två år sedan frågade hon Ulf om hon kunde börja träna Couture.
Sedan dess har hon inte släppt i från sig hästen.
– Pappa står som ägare formellt, men Couture är min i blodet eller vad man ska säga (skratt). Vi gillar varandra jättemycket, och pappa har gett mig fria tyglar med henne och varit jättebra som stöd. Utan honom hade vi aldrig kommit så här långt. Det är obegripligt att det har gått så bra egentligen, jag har nog underskattat både min egen och hästens prestation.


”Älskar tempo”
Couture har vunnit ett lopp på Solvalla tidigare. Loppets dignitet var blygsammare den gången – i augusti sprang hästen hem 25.000 kronor – men oavsett förutsättningarna älskar Couture att tävla.
– Jag antar att det kommer gå fort i kväll, men det gör ingenting för hon älskar tempo. Hon taggar till när Johan (Untersteiner, kusk) sätter sig i sulkyn, och hon har ett riktigt bra tävlingspsyke, säger Emma Eriksson.
Fortsätter framgångarna lär Couture snart köpas upp. Hur ställer du dig till en försäljning?


– Det får man ta den dagen ett riktigt bra bud kommer, och sen avgöra om man ska gråta blod i en vecka och låta henne gå eller gå på känsla och behålla henne. Men den huvudvärken besparar jag mig nu. Jag får grubbla över det den dagen det blir aktuellt.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax