DELA

Costantino uppgraderas av italienska förbundet

FOTBOLL. Inget ont som inte för något gott med sig.

Giovanni Costantino får inte dispens att leda Åland United i ligan – men en ”gräddfil” till den italienska tränarutbildningen.
När Peter Lundberg skulle ta över som IFK Mariehamns a-lagstränare inför årets säsong fick klubben nej på sin dispensansökan från Finlands bollförbund, eftersom 34-åringen saknade den nödvändiga Prolicensen från Uefa (Europeiska fotbollsförbundet). Lösningen blev att ta in rutinerade Kari Virtanen vid ”Lundis” sida.

Ett liknande scenario har nu inträffat för Åland United då nyanställde huvudtränaren Giovanni Costantino saknar den för damligatränare nödvändiga A-licensen från Uefa. Bollförbundet avslår Costantinos dispensansökan för att få leda Åland United i ligan (se artikeln här intill).

Kraven för att få gå tränarutbildningen i Giovanni Costantinos hemland Italien är skyhöga. För att ens få gå A-tränarutbildningen måste personen i fråga ha fyllt 30 år.

Italienska fotbollsförbundet tar endast in 40 sökanden årligen, och i ett fotbollstokigt land med 60 miljoner invånare är nålsögat minimalt.

Giovanni Costantino har bott i Finland sedan 2013 och tränat ungdomsspelare i Borgå för FC Futuras räkning.

Han kom inte in på A-tränarkursen när han sökte vid ett tidigare tillfälle, men i och med hans anställning hos Åland United prioriteras han numera högre i Italien.

– Vi har redan varit i kontakt med det italienska förbundet och Giovannis prioriteringsgrad har stigit i och med hans anställning hos oss, vilket ger honom en ”gräddfil” in till utbildningen. De är väldigt positiva till Giovanni i Italien, säger sportchefen Mikael Virta.

– Han kommer att få gå a-kursen utan problem, om han sen går den i Italien eller Finland är en annan fråga.

Men även om Giovanni Costantino redan i år skulle påbörja sin utbildning påverkas inte Finlands bollförbunds beslut att underkänna honom som ligatränare.

– Nej, det gör ingen skillnad. Vi måste hitta en annan lösning. Det finns en möjlighet att överklaga Bollförbundets beslut till en idrottsdomstol, men det är inget vi ämnar att göra eftersom vi har en annan lösning på gång.