DELA

Cordia: Tänkt på matchen 80 procent av tiden

FOTBOLL. Spelledigt i tre veckor – men nu ska guldet bärgas.
Åland United har haft gott om tid att ladda för matchen mot Pallokissat.
– Jag har tänkt på den ungefär 80 procent av tiden, säger Janelle Cordia.
Cirkeln är på väg att slutas för Åland United. På lördag tar de emot Pallokissat hemma på Wiklöf Holding Arena. Samma lag som de inledde Damernas Liga mot en kylig dag i mars.
– De spelade aggressivt, pressade ganska högt och hade bra intensitet i sitt spel. Det var en svår match för oss. De är ett väldigt bra lag. De har många spelare från U19-landslaget och vill säkert sätta käppar i hjulet för oss, säger Tiina Saario, om matchen som ÅU vann med 3–1.
Saario får medhåll av mittfältskollegan Janelle Cordia som inte kommer att ta lätt på uppgiften:
– Det kommer att bli en utmaning, de är väldigt välorganiserade defensivt.
Förutsättningarna är enkla: vid vinst är ligaguldet säkrat, men en poäng kan också räcka. Med tre matcher kvar att spela ligger Åland United åtta poäng före tvåan PK-35 – och åländskorna har dessutom 53 plusmål jämfört med sina konkurrenters 22.
– Självklart är jag väldigt taggad. Vi vill avsluta det här och ta guldet, säger Tiina Saario.
ÅU kommer till lördagens match från ett tre veckor långt uppehåll. Senast de spelade, den 14 september, tog de en tung 2–0-seger borta mot topplaget FC Honka.
– Vi har inte spelat på ett tag och är laddade för att komma igång igen, så jag tror att det är bra för oss, säger mittbacken Frida Thilén.
Tiina Saario tror även hon att uppehållet har gjort laget gott.
– Det kommer bara att göra oss mer koncentrerade på de enkla sakerna, passningarna och rörelserna. Det grundläggande i fotboll.


”Stort för alla”
Åland United har nu möjligheten att kröna en strålande säsong med klubbens andra guld i historien.
– Det skulle vara stort för alla. Vi sa redan från början av säsongen att vi ville ta guldet. Det har varit en riktigt bra resa och vi har haft ett underbart år tillsammans. Det skulle vara ett perfekt sätt att avsluta säsongen på, säger Frida Thilén.
Tre poäng räcker för att skriva historia – men än så länge är spelarna måna om att hålla båda fötterna på jorden.
– Alla har spelat i så många år att vi vet vad som kan hända om vi inte tar hand om de enkla sakerna; om vi inte spelar som ett lag och inte fokuserar på vår matchplan, säger Tiina Saario.

totte.vesterlund@nyan.ax

tfn 528 478FOTNOT: Åland United kan bli mästare redan innan matchen mot Pallokissat. PK-35 möter Honka klockan 12.00 och tappar Vandalaget poäng är ligan avgjord.