DELA
Foto: Erkki SantamalaTILLBAKA Josefin Danielsson i IFK-tröjan i cupmatchen mot Kaisa Kotkas Åland United.

Rutinerad ”Josse” viktig kugge i IFK

FOTBOLL. Efter mängder av skador gjorde Josefin Danielsson comeback för Jomala i femman i fjol. I år fortsätter karriären i division III med IFK Mariehamn.

– Jag tror att vi kan vara med och kriga i toppen, säger hon.

Som ung talang var Josefin Danielsson en del av Åland United. Men två korsbandsskador – 2010 och 2012 – och fem efterföljande operationer fick karriären att stanna upp.

Förra året gjorde ”Josse” comeback i Jomala IK.

– Efter fem operationer var jag inte i toppform och kände att femman kunde vara en bra start för mig, säger Josefin Danielsson.

Den här säsongen fortsätter 23-åringens fotbollsresa tillbaka till toppen i IFK Mariehamn och Upplandstrean.

I ett IFK som har tappat sju spelare från fjolårets trupp blir Danielsson viktig med sin rutin. En trio IFK:are har tagit klivet upp och blivit ligaspelare för Åland United; Maja Lindqvist, Elin Lindström och Sofia Lindström – och kuggar som Lisa Klingberg, Jennie Nyman, Mikaela Holmborg samt Alva Lindqvist är inte längre grönvita.

– Jag gillar att ha ansvar så det känns bara bra. Jag känner mig som en mormor i laget, säger ”Josse” och skrattar.

2014 vann IFK Mariehamn Upplandstrean men avancemanget omöjliggjordes då åländskorna inte får spela i division II i Sverige. Frågan är hur ett försvagat IFK står sig i trean i år.

– Jag tror ändå att vi kan vara med och kriga i toppen, säger Josefin Danielsson som gjorde 90 minuter i gårdagens cupmatch mot Åland United (0–7).

– Det var en käftsmäll, men samtidigt står vi upp bra och kämpar. För egen del känns det lite stelt, men det hör till.