DELA

Byskata på provspel i Norge

FOTBOLL. Patrick Byskatas nästa steg i karriären kan ta honom västerut.
Just nu provspelar han med Kongsvinger i Norge.
– De är ute efter en defensiv mittfältare, säger han.
Efter förra säsongen valde Patrick Byskata, 23, att inte förlänga sitt kontrakt med IFK Mariehamn, dit han kom inför säsongen 2012 från FF Jaro.
Under den senaste tiden har han varit på provspel för såväl Shamrock Rovers i Irland som FC Chemnitzer i Tyskland, men går fortfarande klubblös. I vekcan tränar han med norska Kongsvinger som degraderas från Adeccoligan (norska andradivisionen) i fjol och som tränas av den forne norske landslagsspelaren André Bergdølmo.
– Jag fick kontakt med Kongsvinger via en svensk agent som hjälpt en annan finsk spelare till Norge, säger Patrick Byskata som blir kvar i Kongsvinger till på söndag.
– Jag kom hit i tisdags kväll och så är jag med och spelar match mot Fredrikstad på söndag. Om inget annat händer flyger jag tillbaka till Åland på måndag.
Vad är det för typ av klubb?
– Det är många trevliga människor här. Det är ungt lag som har tillgång till bra träningsfaciliteter, säger Byskata och fortsätter.
– De är i behov av en defensiv mittfältare, men jag har inte pratat så mycket med tränaren än. Jag fokuserar på träningarna, matchen och sen vet jag mer. Man ska aldrig säga aldrig.
Hur är det att gå kontraktslös så här pass långt in på försäsongen?
– Jag måste säga att det känns allt annat än lungt. Väldigt mycket stress eftersom man inte kan planera något då man inte vet var man är nästa vecka. Lagen börjar ju bli klara och det gör allt svårare. Under januari-februari har jag rest till Norge två gånger, Irland, Tyskland och dessutom pendlat mellan Karleby och Åland många gånger. Så de börjar nog räcka med flygplatser och resandet.
Är IFK fortfarande ett alternativ?
– Det är IFK alltid. Men pengarna är slut, så jag kan inte göra något åt den saken. Att jag inte tidigare skrev på ett kontrakt är ju mitt fel. Men människan vill ju komma vidare och jag har fått nya erfarenheter. Man lär sig uppskatta IFK och Åland, då man har sett andra ställen.
Och du återvänder på måndag alltså?
– Ja, tanken är att jag ska träna med IFK igen nästa vecka.

Oskar Magnusson