DELA

Byman bryter ny tennismark

TENNIS. Tennislöftet Otto Byman går för första gången in i Mariehamnsspelens A-klass.
Han vet om att han är chanslös på titeln – men läropengen är desto mer värdefull.
– Folk säger att jag är svårspelad och det tror jag beror på att jag spelar mycket mot seniorer, säger 14-åringen.
I dag inleds den klassiska tennisturneringen Mariehamnsspelen vid Idrottsparken.
Tävlingen har under de senaste åren brottats med svårigheter kring att locka deltagare, och antalet anmälda är något färre i år (38) jämfört med i fjol (47). Därtill får hemmapubliken inte chansen att se exilålänningen Robert Sjöholm, boendes i Las Vegas, försvara herrsingeltitel från i fjol.
Men huvudklassen (herrsingel A) har ändå ett spännande hemmanamn i Otto Byman.
14-åringen har länge setts som åländsk tennis framtidshopp och går nu för första gången in i A-klassen i Mariehamnsspelen efter att ha stått som segrare i B-klassen 2013.
– Jag tror inte att jag hade fått spela i B-klassen ett år till eftersom jag har för många rankingpoäng. Men alldeles oavsett poängen så hade jag ställt upp i A-klassen i år. Det är en bättre utmaning för mig, B-klassen hade jag nog vunnit ganska enkelt, säger Otto Byman.
Han ser en rad fördelar med att mäta sig med seniorer.
– Det kan helt klart vara värt mer att ställa upp i en seniortävling och förlora än att vinna juniorturneringar. Folk säger att jag är svår att spela mot och det tror jag har mycket att göra med att jag tränar och spelar matcher mot seniorspelare, säger Otto Byman som har fostrats i Mariehamns lawntennisklubb men som numera representerar Upsala TK i tävlingssammanhang i Sverige.
– Här på Åland finns det inte några i min egen ålder jag kan träningsspela mot, så man får spela mot äldre spelare. Spelet blir mer varierat då, juniorer kör mest på med slag från baslinjen medan vuxna slår slice och går mer på nät. Och A-klassen i Mariehamnsspelen är riktigt tuff. Jag kan tänka mig att jag får Henrik Wadström från Gävle i semi och det blir svårt. Lyckas jag vinna där blir det förmodligen Alex Waris från Åbo i final och då är det omöjligt att vinna om han inte bryter benet.


Pappa som resesällskap
Den talangfulle Mariehamnssonen fyller 15 i december inledde sin tennisbana som femåring, och började tävla när han fyllt tio. Men det är först under de senaste två åren som satsningen har intensifierats.

Läs mer i torsdagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax