DELA

Bråda dagar för stall Jeppas

TRAV. Jeppas Maxi går ut i sitt första V75-lopp i dag – och Jeppas Quiling finns med på Elitauktionen nästa vecka.
Robert och Pia Ekström vid stall Jeppas står inför några omtumlande travdagar.

Tanken var att Jeppas Maxi skulle få vänta på sin V75-start.
Ägarna Pia och Robert Ekström ville matcha den femårige vallacken försiktigt efter att Jeppas Maxi vunnit två lopp på två starter tidigare i vår. Men när väntan blev lång och ett V75-lopp i Gävle stod för dörren valde man att låta Jeppas Maxi tävla igen.
I dag, lördag, går Ålandshästen ut i V75-2 på Gävletravet där segerchecken är på 100 000 kronor.
– Avsikten var inte att han skulle gå in och tävla redan nu, men när vi inte hittade något passligt lopp förrän Romme i slutet av maj så tyckte vi det var lite långt med en månad mellan tävlingarna, säger Robert Ekström.
– Och sen så tyckte Torbjörn (Jansson, kusk) att med den kapaciteten Maxi har visat så kan han vara bra med i det här gänget. Vi anmälde Jeppas Hugo till Gävle också, men han hade för lite poäng för att få vara med.


Två hästar med
Jeppas Maxi är andrahandsfavorit i sitt V75-lopp. Coldtown – med Jorma Kontio i sulkyn – är streckad på 42 procent jämfört med Jeppas Maxi på 30.

– Jag tror säkert att han (Jeppas Maxi) kan vinna. Man vet ju aldrig hur dagsformen är eller vad som händer i loppet, men är han lika bra som han var senast ska han vara med där framme, säger Robert Ekström.
– Det kommer att bli tufft, men det ska det ju vara när det är V75. Spännande ska det bli hur som helst.
Jeppas Maxi har med all önskvärd tydlighet visat att tävlingsglöden är bibehållen även efter kastreringen i höstas.
– Man var lite rädd för att han skulle bli som tjuren Ferdinand, säger Pia Ekström och skrattar.
– Men han var snäll även innan och bra hästar ska vara snälla, brukar man säga. När det gäller tävling har han fortfarande ett bra ”huvud”, säger Robert.
V75 på Gävletravet blir speciellt för åländsk travsport då även Ulf Erikssons Qvintette (med Tino Ärling i sulkyn) går ut i ett lopp (V75-5) i dag, där Britt Palema är storfavorit.
– Det är jätteroligt med två hästar från Åland, säger Pia.
När Jeppas Maxis V75-debut är avklarad på lördag kan uppfödarna Ekström vid stall Jeppas i Gottby blicka fram emot nästa helg med tillförsikt.
Då finns nästa generations Jeppas-häst – Jeppas Quling – med på Elitauktionen i Upplands Väsby på fredag som hålls i samband med Elitloppshelgen på Solvalla.
Elitauktionen är en så kallad selektauktion till vilken 90 unghästar valts ut utifrån kriterier som ”högklassig och marknadsmässigt intressant stam” samt ”god exteriör”. Jeppas Qulings pappa är storstjärnan Raja Mirchi och mamman Useful Hornline vann Guldstoet 2006.
Jeppas Qulings arvsanlag är det således inget fel på, och framfarten för Jeppas Maxi på senare tid kan också påverka unghästens pris på auktionen tror Pia Ekström.
– Det är den bästa reklamen man kan få.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax