DELA
Foto: Johan OrreSTOPP Mats Boman tvingades bryta 200-semifinalen på Öspelen. Men någon slutpunkt för karriären var det inte för 30-åringen.

Boman blickar framåt

 

Förra hösten flyttade sjukskötaren Mats Boman till Kiruna där hans sambo Helena fått jobb som miljöinspektör på kommunen.

Att tillbringa vintern 200 kilometer norr om polcirkeln var långtifrån optimalt för en friidrottare som Boman, särskilt med tanke på att Kiruna saknar en vettig inomhushall.

Inför säsongens höjdpunkt – Öspelen på Jersey – hade inte uppbyggnadsfasen och träningen i Kiruna varit tillräcklig.

Det blev smärtsamt tydligt på FB Fields den 29 juni när Mats Boman skadade baksidan av vänsterlåret i semifinalen på 200 meter.

– Det var en ”sprintklassiker”; en muskelbristning i baksida lår. Den typen av skador är väldigt vanliga, och det tog väl en och en halv månad innan jag kom i gång ordentligt igen. Jag chansade när jag åkte till Jersey eftersom jag visste att min uppbyggnadsträning inte hade varit nog bra uppe i Kiruna. Det gick inte att göra någon snabbare löpträning med spikskor, inte direkt idealiskt för en friidrottare, säger Mats Boman.

Men än tänker han inte ställa spikskorna på hyllan.

Boman kommer att fortsätta träna friidrott och tävla i den mån han hinner. Basen från och med i höst blir Norrtälje där Helena har fått ett nytt jobb och dit Mats flyttar i november.

– Det är skönt att vara tillbaka på de här breddgraderna. Någon slags fortsättning inom friidrotten blir det för mig, även om jag inte vet exakt hur den kommer att se ut.

Läs mer i torsdagens Nyan