DELA

Besviken Fredlund ut i kvarten

DRAGRACING. Fest på läktarna.
En idrottslig pest på banan – Fredrik Fredlund åkte ur redan i kvarten mot holländaren Gert-Jan Laseur.
– Det är en besvikelse. Man åker hit för att vinna, säger Fredlund.
Ålänningen fick en skakig inledning på EM-deltävlingen i Tierp. I den första rundan i fredags blev han diskvalificerad. Nästa runda samma dag ställdes in på grund av regn.
– Första svängen ut hade vi lite tekniska bekymmer. Cykeln stack iväg till vänster och jag korsade mittlinjen och blev diskvalificerad. Jag kom inte i mål helt enkelt och sedan skulle vi köra igen då, men när vi var fem minuter från att köra kom regnet och det avbröts.
Trots att dagen därpå inleddes med en lång väntan, efter stora förskjutningar i tidsprogrammet, höll han humöret uppe. Målet med lördagens första race var bara att cykeln skulle gå rakt. Resultatet kom lite i andra hand. När racet summerades landade tiden på 7.13 och det räckte för att ta honom upp till en andraplats i kvalet.


Kopplingsstrul
– Vi hade lite problem med kopplingen. Det var ett lager som gick sönder i den. En otroligt skön lättnad att få cykeln över mållinjen, men det var ingen perfekt runda.
Känslan av att saker och ting inte riktigt stämde följde med Fredrik Fredlund även in i söndagens elimineringsrunda.
I kamp med Gert-Jan Laseur åkte ålänningen ut i kvartsfinal, trots att Fredlund noterats för tiden 7,19 jämfört med Laseurs 7,21. Men holländaren hade en snabbare reaktionstid vilket räckte till seger i det jämna loppet.
– Det har varit en konstig helg. Mycket upp och ner och strul med cykeln. Jag har upplevt det förut i början på säsongerna då jag tycks sakna tur helt och hållet, säger Fredrik Fredlund.


Måste vinna resten
– Med tanke på hur många hemifrån som åkte hit för att se mig tävla är det extra surt så klart.
Tysken Karl-Heinz Weikum tog hem finalen före svensken Ulf Ögge. I en förkortad EM-serie återstår bara tre deltävlingar för den regerande Europamästaren att reparera premiärdebaclet på. Nästa stopp är Alastaro i Finland den första helgen i juli.
– Nu måste jag vinna alla återstående deltävlingar för att ha chansen på guld. Förutsättningar påminner om hur det såg ut i fjol. Vi har material till att få det att fungera, det gäller bara att få ordning på grejerna, säger Fredrik Fredlund.


Totte Vesterlund
Oskar Magnusson