DELA

Besked om Bingolotto dröjer

Det är sedan ett par veckor tillbaka klart att Bingolotto efter nyår kommer att sändas i TV4 Plus. En kanal som inte går att få in på Åland.
Från både åländskt och svenskt håll gör man nu allt för att lösa problemet.
Varje vecka säljs det ungefär 1.000 Bingolottor på Åland. För de klubbar som är duktiga på att sälja ger detta extra klirr i kassan. När sändningen av Bingolotto flyttas över till TV4 Plus riskerar försäljningen att minska. Något som direkt påverkar föreningslivet.
Rune Sudhoff är försäljningschef på Paf och ansvarig för frågor kring Bingolottor på Åland. Tillsammans med TV4 försöker Paf nu lösa problemet. Men svar dröjer.
– Vi har inte fått något närmare besked om hur det kommer att se ut efter nyår, säger han. Men vi försöker på alla sätt för att se om vi kan få TV4 Plus till Åland.
Vad konkret gör ni nu?
– Vi försöker kontakta TV4 för att se om de kan göra ett undantag. Det finns väl inte så många andra alternativ. TV4 Plus ska egentligen inte kunna ses utanför Sverige, säger Sudhoff

Försöker lösa problemet
Problemet är mer avancerat än det kan verka. Men för att förenkla det handlar det om sändningsrättigheter som endast gäller för Sverige. Märta Rydbeck är distributionschef på TV4.
– Vi försöker se om det finns en lösning, säger hon. Men det är för tidigt att säga i nuläget.
Helt klart är i alla fall att Bingolotto kommer att sändas i TV4 Plus efter nyår. Detta kommer inte att förändras. Hur lösningen kan komma att se ut går det endast att spekulera om.
På TV4 är man väl medveten om problemet som gäller även för Norge och riket.
– Vi blev positivt överraskade över intresset på Åland, säger Rydbeck. Naturligtvis vill vi att alla ska kunna se programmet.
Besked om hur det blir nästa år väntas inte komma förrän om en eller två månader.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax