DELA
Foto:

Bekräftat: ÅU samarbetar med PIF

FOTBOLL. I torsdags skrev Nya Åland att Åland United sökte ett samarbetsavtal i riket, och att uppgifterna pekade ut division II-klubben Pargas IF som ÅU:s nya farmarlag.

Under måndagsmorgonen bekräftades uppgifterna när United i ett pressutskick konstaterade att man ska samarbeta med PIF under 2016 års säsong.

– Åland United har ett ansvar att verka för att alla spelare, men främst åländska flickor, har möjlighet att utvecklas till spelare på den högsta nationella nivån. Det kan man bara göra igenom att erbjuda möjligheten att flickorna får spela och utvecklas på sin egen nivå, vilket betyder att man sällan kan gå direkt ifrån ett juniorlag till ett lag i ligan. Därför är det bra att vi nu kan erbjuda dem träning och matcher på liganivå, men att vi även kan garantera att det finns möjlighet att spela mera matcher någon annanstans, säger Åland Uniteds sportchef Mikael Virta i ett pressmeddelande.

Samarbetet kommer till för att Åland United vill kunna erbjuda sina spelare, som tillbringar mest tid på bänken i ligan, speltid i ett annat lag.

Pargas IF har sedan tidigare ett liknande samarbete med TPS där flickjuniorerna får möjlighet att spela med Pargas.

Åland United har länge eftersträvat att få till stånd ett samarbete med IFK Mariehamns damlag. Men då IFK spelar i det svenska seriesystemet (division III) omöjliggörs samarbete med en finsk ligaklubb.