DELA

”Behöver få in spelare med spets”

FOTBOLL. Provperioden var över men ett i stort sett ordinarie IFK Mariehamn föll mot Honka i ligacupen.
Den enda testspelaren, Enzo Huntink, visades tveksamt ut och stjälpte hemmalagets chanser i kvitteringsjakten.
– Domaren hade en del problem under matchen, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski efter 2-3-förlusten.
Efter några veckor med provspelare på besök skrev IFK Mariehamn i veckan kontrakt med tre av dem: Emil Andersson, Roger Thompson och Petteri Jokihaara.
Så till söndagens match mot Honka ställde ett nära nog ordinarie IFK upp till match. Visst, Otso Virtanen vaktade målet i stället för Simon Nurme, och skador höll bland andra Tommy Wirtanen och Patrick Byskata borta från spel, men några fem-sex testspelare i startelvan som mot MyPa och Gefle tidigare var det inte tal om.
Och med ett pinfärskt kontrakt på fickan såg kanadensaren Thompson till att få en flygande start på sin tid i grönvitt när han tryckte in 1-0 efter hörna redan sex minuter in i matchen.


Problem
Honkas replik kom dock redan i den tolfte minuten i en svängig inledning som även såg Esbolaget gå upp i ledning när Antti Mäkijärvis skott styrde på IFK-försvarare och in till 2-1 strax före paus.
– Vi hade väldiga problem i positionsspelet och när vi skulle pressa i försvaret. Deras ledningsmål är ett typexempel på det när Honkaspelaren fick vandra igenom ostört och skjuta, säger Pekka Lyyski.
IFK kom nära kvittering vid ett par tillfällen i andra halvlek, bland annat när Robin Eriksson kom fri och när Robin Östlind sköt utanför från distans.


Tveksamt
Men chanserna till att komma i kapp försämrades rejält i den 77:e matchminuten när den holländske testspelaren Enzo Huntink drog på sig sitt andra gula kort.
Ett högst tveksamt sådant med tanke på att Huntink fick bollen på armen när han skyddade ansiktet i en frisparkssituation.
– En spelare måste ju få skydda sig när han står i muren. Men domaren (Jari Järvinen, reds. Anm.) hade en hel del tveksamma beslut matchen igenom, säger Pekka Lyyski vars decimerade manskap bara kunde se på när Jaakko Hietikko fri gjorde 3-1 i den 84:e minuten.
Närmare än Mattias Wiklöfs reducering på stopptid kom inte IFK, och inkasserade sin andra raka ligacupförlust.
– Vi behöver fortfarande få in spelare med spets i det här laget, det läget har inte förändrats sen i november. Vi vill ha en mittback, en offensiv mittfältare och en anfallare till. Om Enzo Huntink har den spetskvalitén är för tidigt att bedöma än, men helt klart är han en bra spelare, säger Pekka Lyyski som också såg ytterligare ett par ljusglimtar i matchen.
– Jag tycker vi står upp bra med tanke på att försvaret till tre fjärdedelar är nytt och Jani (Lyyski) inte har kunnat träna ordentligt på sistone. Och Diego Assis och Otso Virtanen fortsätter att göra det bra, avslutar Lyyski

Oskar Magnusson