DELA

Backe på plats – för att studera Viitala

FOTBOLL. IFK Mariehamn är ett återbud ifrån att få en a-landslagsman i fotboll.

Walter Viitala är förstereserv till landskamperna mot Belgien och Italien.

– En ära att vara med på listan, säger IFK-målvakten.
Walter Viitala utsågs till april månads bäste spelare i Veikkausligan och är en starkt bidragande orsak till att IFK Mariehamn är i tabelltopp efter nio omgångar.

24-åringens storform har inte gått landslagsledningen förbi.

När IFK besegrade FC Lathi under söndagskvällen (3–0) fanns förbundskapten Hasse Backe på plats på Wiklöf Holding Arena.

– Det finns ett par namn som är intressanta att följa, sade Backe till Nyan inför matchen – utan att avslöja vilka spelare det gällde.

Enligt uppgifter till Nya Åland rör det sig om Walter Viitala, som blir reserv på hemmaplan till träningslandskamperna borta mot Belgien och Italien i början av juni. Uppgifterna bekräftas av Viitala själv.

”Hedrande”

– Ja, jag fick ett samtal från Hasse för några dagar sen då han berättade att jag är reserv till de matcherna, säger Walter Viitala.

– Att vara så nära a-landslaget är så klart väldigt hedrande. Ända sen jag var en liten grabb har jag drömt om att få representera Finland.

Lukas Hradecky (Frankfurt), Niki Mäenpää (Brighton & Hove Albion) och Jesse Joronen (Fulham, utlånad till Stevenage FC) var Finlands målvaktstrio i landskamperna mot Polen och Norge i mars. Walter Viitala är nu bara en skada eller ett återbud ifrån att ta en plats i truppen mot Belgien och Italien.

– Mitt mål framöver är förstås att ta en plats i truppen, och det tror jag är möjligt. Konkurrensen är tuff och Hradecky är ju solklar etta, men å andra sidan har inte Joronen och Mäenpää fått speltid på väldigt länge. Att man kan bli aktuell för landslaget när man spelar i Finland är också en signal om att Veikkausligan håller bra klass, säger Walter Viitala.

IFK Mariehamn har bara släppt in tre mål på nio matcher (bäst i Veikkausligan) och möter HIFK, KuPS och VPS innan landslagsbrejket första veckan i juni. Walter Viitala vet vad som gäller fram till dess, oavsett om han får lösa biljetter till Bryssel och Verona eller ej.

Backe imponerad

– Det gäller att fortsätta att vara ödmjuk. Känslan i laget är jättebra just nu, och jag försöker att inte tänka på landslaget, säger Viitala.

Hasse Backe – som ska presentera landslagtruppen inom kort – höll en föreläsning om sina internationella erfarenheter på WHA inför Lahtismatchen i söndags. IFK:s ledarstab, ungdomsledare och andra åländska fotbollstränare fanns bland åhörarna.

Backe reser runt i Finland för att bekanta sig med Veikkausligan, och är imponerad av det han sett av Grönvitt så här långt.

– IFK har fått en grymt bra start och gått som tåget. De är väldigt bra organiserade och har visat att om du får ett helt lag att köpa konceptet med hårt jobb och disciplin så får du också resultat och kan skrälla mot vem som helst, säger Hasse Backe.