DELA
Foto: Jonas EdsvikKÄNSLA FÖR SNÖ Friedl Bartschs passion är längdåkning och skidskytte, trots att han bor i Australien. Under tio veckor i Europa avverkar han två VM, och byter 40-gradig värme mot nordisk kyla.

”Aussie” Ålandsladdar inför skidskytte-VM

SKIDOR. ”Södra halvklotets främste skidåkare” laddar på Åland inför veteran-VM i skidskytte.

Friedl Bartsch har tack vare sporten fått vänner världen över.
Friedl Bartsch har just avslutat ett VM-äventyr: skidveteranernas världsmästerskap i Vuokatti.

I herrarnas 45-kilometerslopp slutade han på en 35:e plats i herrarnas 55-59-klass.

Inget anmärkningsvärt i sig, om det inte vore för att 59-åringen bor i Wollongong – cirka 80 kilometer söder om Sydney – och nästan aldrig tränar på snö inför sina Europaäventyr.

– Men man kan skoja och säga att jag är södra halvklotets bästa skidåkare i min åldersklass, säger Friedl Bartsch som höll veteran-VM:s andre australiensare bakom sig i resultatlistorna i Vuokatti: Zac Zaharias blev 40:e bäste åkare på 45 kilometer.

Nyan träffar Friedl Bartsch när han gör träningsdebut vid Jomalas skid- och skidskyttecentrum.

Australiensaren gör en tränings- och tävlingsturné runtom i Norden i tio veckor. Hans huvudgren är skidskytte, och det främsta målet med den långa Europaresan är veteran-VM i Kontiolax den 16-20 mars.

Att han mellanlandar på Åland innan resan går vidare för några Norgetävlingar i nästa vecka beror på skidkamraten Stig Orre.

– På veteran-VM i Oberwiesenthal 2012 bodde vi på samma hotell som det finska landslaget. Jag fascinerades över deras skicklighet när det kom till att valla skidor, och de var väldigt vänliga och hjälpte oss australiensare.

Läs mer i torsdagens Nyan