ÅU säkrade med seger

FOTBOLL. Något nedslaget lag som förlorat bronset syntes inte på Markusböle i dag. Åland United bjöd på mycket fin fotboll i säsongens sista match och vann över Ilves vilket säkrade en ny fjärdeplats i ligan.

Markusböle i regndugg blir en slirig plats för fotboll. Men Åland United lät sig inte påverkas utan spelade föredömligt fin fotboll i sin säsongsavslutning. På spel för åländskorna och gästerna Ilves stod en fjärde plats i årets liga.
Och hemmalaget gjorde ingen av de 112 åskådarna besviken. Redan i matchens första minut höll en helt omarkerad Sarah Engblom på att öppna målkontot efter ett fint inlägg av Annica Sjölund. Och pressen fortsatte. Inte förrän tio minuter in i matchen kom gästerna till sitt första anfall där den blöta planen var nära att hjälpa till att styra bollen i en oväntad riktning, men Minna Pyykkö i målet var med på noterna.

Högt tempo
Ett par minuter senare blev Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg neddragen i ett skottögonblick, och domaren Maija Paloheimo dömde helt riktigt straff. Annica Sjölund gjorde inget misstag, utan satte straffen och 1–0 var ett faktum.
Tempot fortsatte vara högt och ett för dagen offensivt uppställt ÅU skapade många fina lägen medan Ilves fick till en och annan farlig kontring. I 37:e minuten kom ett efterlängat mål av hemmalaget igen. Sarah Engblom sprang sig fri och skottade in i utrusande målvakten Paula Myllyoja som släppte ut en kort retur. Engblom grävde fram bollen och spelade den rakt över till Mathilda Mörn som satte 2–0.
I andra halvlek rullade det på. 3–0 var en läcker hörna som Engblom skruvade direkt in i mål i 48:e minuten och 4–0 kom två minuter senare när Rebecca Björkvall i en fysisk kamp gick vinnande ur sin strid och passade Mörn som åter styrde in bollen i nätmaskorna.

Snygg avslutning
Pressen framåt fortsatte och ÅU verkade inte ha några planer på att slå av tempot. Trots allt blev det inga fler mål varken framåt eller bakåt, men 4–0 räckte gott och väl till att säkra fjärdeplatsen i ligan.
– Vi gör en jättebra match med tanke på förutsättningarna. Vi spelar bra fotboll och utnyttjar den smala planen med mycket djupledsbollar och sätter hela tiden press, säger tränaren Robert Dahlin efteråt med tillägget:
– Det är närmare fler mål till oss än en reducering till dem.
Han berömmer hela laget och framhåller särskilt Annica Sjölunds insatser i offensiven.
– Vi avslutade snyggt och spelade som vi skulle. Hela laget jobbar och sliter.