DELA

ÅU hoppas få CL till Åland

FOTBOLL. Åland United gör comeback i Champions League i augusti.
Då hoppas klubben få stå som värd för kvalspelet.
– Vi ser möjligheter att få ekonomi i det, säger sponsoransvarige Jan-Ove Fellman.
Senast Åland United spelade i Champions League blev det respass direkt i första utslagsrundan mot storklubben Turbine Potsdam, som vann med 15–0 över två matcher.
Den här gången ser Europadeltagandet annorlunda ut för de finska mästarna. Huruvida Åland United tar sig in i huvudturneringen Champions League eller ej avgörs i ett kvalspel som hålls mellan den 9 och 14 augusti. Fyra lag möts i ett gruppspel där vinnaren går vidare till sextondelsfinal.
Åland United hoppas få stå som värd för kvalspelet i sommar.
– Det vore mer fördelaktigt ekonomiskt att ha matcherna på Åland än att få spela kvalet utomlands, eftersom det då tillkommer resekostnader. Får vi matcherna hit har vi fina möjligheter att tjäna lite pengar till klubben, säger ÅU:s sponsoransvarige Jan-Ove Fellman.
– Sen är det ju också en rolig möjlighet att kunna bjuda den åländska publiken på Europamatcher på hemmaplan.


”Gott rykte”
Lottningen till förkvalet äger rum strax efter midsommar, men redan i maj kan Åland United anmäla sitt intresse om att få arrangera kvalspelet.
– Hur stora chanser vi har beror ju på hur många klubbar som anmäler intresse. Men jag har hyfsat gott hopp om att vi ska lyckas. I de faktorer vi själva kan påverka ligger vi långt fram. Vi har erfarenhet av att arrangera Champions League-spel, det har arrangerats landskamper på Åland tidigare och vi har ett gott rykte i resten av Finland, avslutar Jan-Ove Fellman.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax