DELA

Årsdebut för Holmén i Holland

MARATON. Janne Holmén hoppas på holländsk draghjälp vid söndagens Rotterdam Marathon. För de holländska löparna fungerar loppet även som VM-uttagningar.
– Är det bra väder siktar jag på att sätta personbästa, säger Holmén till Nyan.
På söndag är det dags för Janne Holmén att springa sitt första maratonlopp för detta år. På agendan står Rotterdam Marathon. Ett lopp som Holmén även sprang förra året. Då avbröt ålänningen efter 35 km. Janne hade då en stressig tid med sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet.
– Jag var i lite dåligt slag, säger Holmén om fjolårets lopp.

Holländsk draghjälp
Konkurrensen är som vanligt stenhård i det holländska maratonloppet som arrangerats sedan 1981. Förra året vann kenyanen Sammy Korir på tiden 2.06,38. Holmén är 24:e snabbast i startfältet sett till löparnas personliga rekordtider.
– Ett väldigt bra startfält med 15 kenyaner, konstaterar Holmén.
Holméns plan är att försöka haka på hemmalöparna. Rotterdam Maraton fungerar även som VM-uttagningar för de holländska löparna som Janne menar att håller ungefär samma klass som han själv.
– Jag hoppas kunna springa med dem och få draghjälp.

Två vändor till Afrika
Holmén säger att formen är bra. Han har fått varit frisk och har tränat bra. Ålänningen har varit på två vändor till Sydafrika på träningsläger under året. Han anlände hem till Uppsala från det sista lägret 3 april.
– Det är värt besväret, säger Holmén om att träna på hög höjd trots att det inte vetenskapligt är bevisat att det ger någon effekt.
Rotterdam Marathon blir det första loppet för Holmén sedan segern i Åland Marathon i slutet av oktober förra året.
– Det var mer som ett träningslopp, säger han och menar att på söndag blir det mer fart under fötterna.

Blåsig bana
Det åländska maratonesset har siktet inställt på en ny rekordtid. Han hoppas kunna förbättra sitt personbästa som är 2.12,10.
– Ganska flack och snabb bana, säger Holmén att väntar.
Ett problem är dock att det är väldigt öppet från havet vilket gör att det kan bli rätt så blåsigt. Holmén hoppas på svag vind.
– Men det är väldigt sällan det är det, säger han.


BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax