DELA

Amos vann svärtesligan

FOTBOLL. Amos Ekhalie kom till Åland i början på mars när han värvades av IFK Mariehamn. Ligalaget placerade dock honom i farmarlaget IFFK där han gjorde en hedersvärd insats.
Faktiskt så bra att han den här säsongen vann Nyans svärtesliga.
Amos Ekhalie värvades av IFK Mariehamn i början på mars och kontrakterades drygt en månad senare. Inledningen blev dock tuff för 19-åringen, som innan spelade för Coast Stars i Kenyas Premier League. I mitten på maj skadade han menisken i knät och kunde inte spela på ett par månaders tid.
Efter flera inhopp i den grönvita tröjan, bestämde sig ledningen för att låta honom utvecklas i farmarlaget IF Finströmskamraterna där han återfanns helt efter att transferfönstret stängdes på sensommaren.
En lyckad överflyttning för IFFK, visade det sig. Laget höll på att tappa greppet om platsen i division II, men gjorde en helhjärtad insats med kenyanen i spetsen och klarade kontraktet.
För Amos Ekhalie blev det totalt elva svärtor vilket ger ett snitt på cirka 0,85 stycken spritt över IFFK:s totalt 13 hemmamatcher. Därmed vann han alltså Nya Ålands svärtesliga och ett resepresentkort värt hela 300 euro.

Bland de främsta
Ekhalie befinner sig hos familjen i Kenya sedan slutet på oktober och kommer inte hem förrän efter jul. Därför får IFK:s klubbdirektör, Peter Mattsson, i hans ställe uttala sig om talangens tid på Åland.
– Mycket roligt att han vann! Amos värvning var en långsiktig satsning för IFK och vi bestämde att han får utvecklas i lugn och ro. Vi hade kanske hoppats att han skulle komma in i A-laget redan i år, men nu är förhoppningen att han är med i konkurrensen om en plats nästa säsong, säger Mattsson.
Men matchträning har han fått, genom att han dragit på sig farmarlagets röda tröja regelbundet.
– Samarbetet har visat hur bra det är att ge någon som honom matchrutin. Jag har varit och tittat på många IFFK-matcher i år, och han har varit bland de främsta hela tiden.
Hur har han anpassat sig på Åland?
– Det är aldrig lätt att komma som ung till en ny kontinent. Men han går på svenska kurser om dagarna, har jobbat bra och lärt sig lite svenska. Han säger själv att han har kommit jättebra in och det finns andra kenyaner här som han träffar, säger Mattsson och fortsätter:
– Han är ganska tystlåten av sig, men frågar man honom så säger han ”fine, fine”.

Tränar fysik
Anledningen till att den unge talangen inte blev ett förvärv att stoppa in direkt i ligalagets startelva, var hans svaga fysik.
– Han hade problem att lyfta tyngder när killarna var på gymmet. Så nu har han tränat styrka tre gånger i veckan enligt ett program vår fystränare Patrik Lehtonen satt upp, för att han ska komma upp på samma nivå. Det har varit den stora grejen för honom och jag hoppas träningen ska ge ett utslag till nästa säsong.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax