DELA
Foto: Jonas EdsvikMOTORTRÄFF Den andra maj planeras för en motorträff. Dock stängs inte Österleden av under träffen, vilket Ålands motorklubb hade hoppats på.

ÅMK får nej från Trafikbyrån

MOTORSPORT. Österleden stängs inte under den planerade motorträffen den andra maj.

– För säkerheten hade det varit bätte om vägen hade stängts, säger Johnny Jäderholm, vice ordförande i Ålands motorklubb.
Den andra maj planerar motorentusiasterna för en manifestation i Mariehamn för att påvisa det stora intresset som finns för sporten på Åland.

ÅMK hoppas att evenemanget ska kunna locka tusentalet fordon som ska visas upp för allmänheten.

– Det blir allt från ”jänkare” till rallybilar. Vi vill visa upp vilket stort intresse det finns för motorsport på Åland för att väcka myndigheterna lite, säger Johnny Jäderholm.

– Det byggs ju en massa andra idrottsanläggningar som curlinghallar och fotbollsplaner men för motorsporten är det svårt. Det kan man se på motorbanan som diskuterats i 30 år men bara får nej, nej och nej.

Nej från regeringen

I veckan kom ett bakslag för motorträffen i maj då Ålands motorklubbs ansökan om att stänga Österleden (Östra utfarten) i Mariehamn avslogs av Trafikbyrån i måndags med motiveringen:

”…På en så högt trafikbelastad väg måste allmänhetens behov att ha en välfungerande trafiklösning överspegla arrangörernas nytta av att ha Östra utfarten som utställningsyta. Ålands landskapsregering har därtill som policy att endast undantagsvis stänga av allmänna vägar för publika ändamål, varför anhållan inte förordas.”