DELA

Amerikaförvärv ny tränare för MLK

TENNIS. Mariehamns lawntennisklubb har fått en ny tränare i amerikanen Landon Moore.
Men anställningen är inte så långsökt som den ter sig – Moore har åländska rötter.
– Det gick inte att tacka nej till en sån här chans, säger 22-åringen.
Tidigare i somras lämnade MLK:s huvudtränare Gustaf Mattsson sin tjänst och flyttade tillbaka till Gävle där han fått ett nytt jobb.
Nu har klubben fyllt tränarluckan lagom till terminsstarten för juniorerna: Bostonbördige Landon Moore blir verksamhetsledaren Andreas Nilssons nye tränarkollega i Bollhalla.
– Det är lite nervöst med tanke på att jag inte kan språket. Men samtidigt ser jag fram emot det här väldigt mycket. Första passet stod ungarna mest och såg förvånade ut när jag pratade, säger Landon och skrattar.
– De första två veckorna kommer Andreas att assistera mig under de flesta av passen. Men jag håller på och lär mig svenska så förhoppningsvis blir det lättare längre fram.


Mormors mormor från Kuggholma
Att MLK hittat sin nye tränare i USA kan tyckas långsökt. Men Landon Moore har rötter i Lemland och hans examensarbete vid College of Wooster i Ohio handlade om sökandet efter en åländsk identitet (”The quest for Ålander identity”). Landons mormors mormor Julia Lindqvist föddes på Kuggholma i Lemland på 1880-talet och emigrerade till USA där hon gifte sig med amerikaålänningen Valfrid Andersson. Landon själv kom till Åland för första gången som 16-åring.
– För mig är kopplingen till Åland väldigt speciell. För oss amerikaner är det viktigt med vårt ursprung. Och när jag började skriva mitt examensarbete blev jag mer och mer intresserad av hela historien som ledde fram till självstyret.

Läs mer i onsdagens Nya Åland.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax