DELA
Foto: Erkki Santamala/ArkivREPRIS Josefin Danielssons IFK Mariehamn ställs mot Kaisa Kotkas Åland United i ÅM-finalen i kväll, precis som de gjorde i Finlands cup i februari då ÅU vann med 7-0.

”All press på ÅU”

FOTBOLL. Ett topplag i division III mot en stormakt i ligan.

IFK Mariehamn ser ÅM-finalen mot Åland United som en utmärkt genomkörare.

– Det är ju en katastrof för ÅU om de inte vinner, säger IFK-tränaren Daniel Norrmén.
Precis som i herrarnas ÅM-final blir dammatchen ett möte mellan ett division III-lag och ett ligalag. Åland United vann FM-guld så sent som 2013, ligger tvåa i serien i år och är givetvis en tung favorit på Sportkila i kväll.

Just det faktumet är något IFK kan dra nytta av, menar Daniel Norrmén.

– Ingen förväntar oss att vi ska störa ÅU, så det blir en ganska skön match för oss. Vi ser det som en rolig grej och vi får tillfälle att träna mycket försvarsspel och förhoppningsvis snabba omställningar, säger han.

– Samtidigt blir spelet med boll jätteviktigt. Vi ska försöka gå framåt när vi väl vinner den, och inte bara stå och försvara i 90 minuter.

I februari slog Åland United IFK med 7–0 i Finlands cup. Men Daniel Norrmén minns hellre fjolårets ÅM-final då IFK ”bara” föll med 0–3.

Skadeskjutet ÅU

– I vintras kom vi inte upp i nivå, men i fjol gjorde vi en bra prestation och höll 0–0 i halvtid, säger Norrmén.

IFK dras med förkylningar i truppen men räknar endast bort Wilma Sandvik från spel.

Åland United brottas med större skadebekymmer och får klara sig utan Jessi Hietanen och Hanna Lönnqvist. Dessutom är Cynthia Uwak tveksam till spel. Chloe Jones är i England för ett bröllopsbesök vilket gör att Pille Raadik, som just har kommit tillbaka från sin skada, får speltid tidigare än beräknat.

– Det är ingen optimal situation för Pille att spela 90 minuter direkt. Men sån är fotbollen, säger ÅU-tränaren Gary Williams.