DELA

Äldst peppar yngst i snabbaste sporten

MOTORSPORT. Ålands ålderman i dragracing får nu äntligen sällskap till tävlingarna.

En ny generation sätter sig i förarstolen.

– Med lite tur kommer jag att köra 270 kilometer i timmen, säger Ida Lindqvist.
Hemma i garaget hos Ida Lindqvist är det spänt och förväntansfullt. Motorn till den nya dragstern har just plockats ihop och ska teststartas.

– Det är en Super Compdragster med V8. Jag har köpt den från ett dödsbo i Finland. Jag kan nog komma upp i 850 hästkrafter med rätt soppa. Just nu kör vi med 109 oktan. Med lite tur kommer jag att köra 270 kilometer i timmen med den, berättar Lindqvist.

Efter fyra år med en juniorbil tar nu 17-åringen Lindqvist steget upp till stor bil.

– Jag kan köra i Pro ET-klassen med den, och det ser ut som att jag ska göra det. I år kommer jag att köra TT, test and tune, för att testa och lära känna maskinen, fortsätter Lindqvist.

Ida har varit motorintresserad sedan barnsben.

– Hela mitt motorintersse bröjade vid fem någonting när jag körde runt på en motorgräsklippare som inte kunde klippa. Och för några år sedan fick jag testa en dragster. Då började vi leta efter den lilla jag haft. Chansen att köpa den här kom hastigt, så vi passade på.

Återväxt i gubbsporten

Dragracingveteranen Bosse Nylund, 67, gläds åt nya förare från Åland.

– Det är ju jätteroligt att det kommer lite nytt. Jag har varit ensam länge nu. Jag vet inte vad det är som drar en, att man inte ger upp, säger Nylund.

Lindqvist har stöd från Nylund.

– Jag tycker jättemycket om Bosse, han har ändå varit med jättemycket och han har peppat och pratat. Han sa en gång att det är lättare att sluta röka än att sluta köra. Med tanke på hur länge han har kört så märks det att det är sant, säger Lindqvist.

I mitten av april går första resan till banan i Kjula utanför Eskilstuna. Nylund tror på Lindqvist.

– Lugnet är nog hennes styrka. De har varit med länge de som är där uppe, i min klass tror jag att medelåldern är 55.

Redan erfaren

Även Ida Zetterström satsar med ny bil. Dragracingbanorna är hon redan bekant med.

– Jag är uppvuxen på en racingbana. Jag började med dragracing när jag var nio. När jag var tolv bytte jag till den högre juniorklassen. När jag var 16 tog jag licens för Super Comp, säger Zetterström.

Läs mer i onsdagens Nyan.