DELA
Foto: Oskar Magnusson

Hasse Backe berömmer Granlund inför VM-kval

Finlands förbundskapten Hasse Backe säger att Albin Granlund var väldigt nära att tas ut i den ordinarie landslagstruppen. Nu öppnar Backe även för möjligheten till spel.

– Det är inte omöjligt att Albin finns med i planerna i alla fall i den andra matchen, säger Backe.

 

Hasse Backe, med ett förflutet i bland annat Manchester City och New York Redbulls, tog över det finska landslaget förra hösten. Målsättningen är att ta sig till det första internationella slutspelet för Finlands del och nu får IFK Mariehamns Albin Granlund chans att hjälpa landslaget uppnå målet. Albin Granlund togs ut i truppen efter att Jere Urhonen, som tillvardags spelar i belgiska Genk, skadat sig men enligt förbundskaptenen var Granlund mycket nära att ta sig in i den ordinarie truppen.

– Albin var väldigt nära truppen. Han var med in i det sista när vi diskuterade uttagningen, säger Backe.

27-årige Granlund kallades till landslaget första gången i höstas i samband med träningsmatchen mot Tyskland och första VM-kvalmatchen mot Kosovo för en dryg månad sedan.

Som helhet genomförde han samlingen på det sättet jag ville att han skulle göra.

Då fick Granlund någon speltid men Backe ser ändå en framtid i landslaget för ytterbacken.

– Han är tillräckligt skicklig defensivt för att klara högre nivå. När jag har valt att ta ut honom går jag mycket på att han har snabbheten för att klara av internationell fotboll både defensivt och offensivt, säger Backe.

Han har snabbheten för att klara av internationell fotboll

Hur tycker du att Granlund klarade av sin första landslagssamling?

– Han klarade sig bra. Det är ju alltid lite nervöst inledningsvis men det är helt naturligt vid sin första landslagssamling. Men som helhet genomförde han samlingen på det sättet jag ville att han skulle göra.

 

DEBUTANT? Albin Granlund kan få landslagsdebutera mot Island eller Kroatien nästa vecka.
DEBUTANT? Albin Granlund kan få landslagsdebutera mot Island eller Kroatien nästa vecka.

 

Albin Granlund spelar till vardags ytterback i IFK Mariehamn, han kan spela både som vänster- och högerback och det är i just ytterpositionerna som Hasse Backe ser hans nytta för laget. Men om det blir som ytterback, yttermittfältare eller så kallad wing-back återstår att se.

– Det handlar om en kantposition för honom, ingen tvekan om det. Oavsett om vi spelar med trebackslinje eller fyrbackslinje är det ytterzonerna, antingen till höger eller vänster som han är mest användbar.

Det är väldigt avgörande hur han fungerar och levererar i Mariehamn

– Jag tror att han har en framtid i landslaget i de ytterpositioner vi har pratat om. Men det är väldigt avgörande hur han fungerar och levererar i Mariehamn, fortsätter Backe.

IFK Mariehamn utkämpar just nu en strid om medaljerna i ligan, med fyra omgångar kvar befinner sig HJK, IFK och Ilves inom en trepoängsintervall av varandra i toppen av ligan. Granlund har de senaste säsongerna spelat en viktig roll i IFK Mariehamns backlinje, någonting som Hasse Backe också har lagt märke till.

– Jag tycker att han är en solid spelare som konstant presterar i Veikkausligan och IFK Mariehamn.

Finland inledde VM-kvalet mot Kosovo med att spela 1–1 på hemmaplan. Det var på många sätt en svår match att förbereda sig inför. Kosovo spelade sin första kvalmatch någonsin efter att förra året ha blivit det 55e landet som valdes in i UEFA och därmed får ställa upp i kvalen till EM och VM.

Till exempel blev Kosovos 1-1 skytt och poängräddare Valon Berishas matchregistrering för det nya landslaget klart bara timmar innan matchstart. Berisha är född i Norge, uppväxt i Sverige men valde att representera Kosovos landslag när chansen gavs.

Jag hoppas på att vi får med oss två bra resultat

I VM-kvalet väntar först bortamatch mot succélaget Island i Reykjavik torsdagen den 6 oktober, landet som tog fotbollseuropa med storm under sommarens EM genom att ta sig till kvartsfinal första gången de medverkade i stor turnering. Bara fyra dagar senare är det dags för Finland att ta emot Kroatien med stjärnor som Real Madrids Luka Modric och Barcelonas Ivan Rakitić hemma i Tammerfors.

– Jag hoppas på att vi får med oss två bra resultat. Förväntningarna är alltid att vi ska vinna våra fotbollsmatcher. Vi måste tro på oss själva – att om vi spelar vårt bästa spel kan vi hota de stora fotbollsnationerna och det är jag helt övertygad om. Men allt måste fungera, vi har inte råd med misstag för man blir straffad direkt på den här nivån.

84
Så högt ligger Finland på världsrankingen
Motståndarna i kommande kvalmatcher:
Island 27
Kroatien 14

Argentina toppar rankingen och Somalia är sist, på 205 plats.

För att få med sig något från kvalmatcherna vill Backe se ett disciplinerat lag med god passningskvalité.

– Nyckeln är att inte spela naivt. Island är väldigt disciplinerade och spelar ett rakt spel, blir vi naiva i vårt eget anfallsspel och gör enkla bollförluster blir vi straffade snabbt. Samma sak gäller egentligen mot Kroatien också. Vi hade inte någon bra dag mot Kosovo och fick ingen rytm när det gällde passningsspelet. Men det kan bero på att det var vår första kvalmatch och en väldigt oförutsägbar motståndare, men vi ska inte söka några ursäkter. Vi måste lyfta vårt passningsspel för att få ett större bollinnehav.

Enligt Backe skapar det täta matchandet förutsättningar för Granlund att få matchdebutera i det kommande kvalet.

– Nu spelar vi två matcher torsdag och söndag med flygresa från Island till Tammerfors. Det kan hända mycket i den första matchen som gör att vi måste förändra en del, inte minst fysiskt. Så det är inte omöjligt att Albin finns med i alla fall i den andra matchen.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.