DELA

Ålänningar stöttade Fredlund på plats i Tierp

DRAGRACING. Ett hundratal ålänningar belägrade Tierp Arena.
Något som betydde mycket för Fredrik Fredlund.
– Man känner stödet från dem, säger han.
Hans arbetskollegor från Transmar organiserade en bussresa till den uppländska orten. På plats fanns också huvudsponsorn Paf, som lottat ut en resa till sina kunder, och andra samarbetspartners till den åländske dragracingstjärnan.
– Givetvis är det jätteroligt att ha dem här på läktaren och man känner stödet från dem. Det är kul att folk är här och stöttar en och är intresserade av hur det går. Jag tror att alla är nöjda, säger Fredlund.
Kurt-Ove Lindh var en av alla ålänningar som var där. Han har sett tio Formel 1-lopp live tidigare, men det här var hans första dragracingtävling.
– Det händer mycket inom tio sekunder, tio sekunder är länge här förstås. Men det är spännande att se, säger han.


”Bara ålänningar”
Naturligtvis fanns där även ålänningar med större erfarenhet av dragracing. Tea Johansson tävlade i klassen Stock för 20 år sedan.
– Sedan har vi varit intresserade i familjen länge, säger hon.
Tommy Karlsson har också han tävlat i dragracing tidigare. Men nu satt han på läktaren med en åländsk flagga i sin hand.
– Det måste vara roligt för Fredrik att se att det är så många ålänningar som är här. Förr hade alla flaggor, men nu är det bara vi ålänningar som har flaggor, säger han.
Christian Häggblom lärde känna Fredrik Fredlund när han var 16 år gammal. De har varit kompisar sedan dess och rejsat tillsammans från 1995 till år 2000 då Christian var aktiv inom racingen. Numera lånar han ut sitt garage till Fredrik så han kan ställa motorcykeln där.
– Jag tog egen bil till den här tävlingen. Jag var här i fredags morse och stannar här till på söndag kväll. Jag bor hos en kompis i närheten, säger han.
Men det räcker inte bara med ett stort stöd på läktaren. Det finns många tysta hjältar bakom Fredrik Fredlunds EM-satsning. Däribland hans mamma Benita Fredlund, som bäddade sängarna i teambussen inför tävlingen.
Hur mycket tid lägger du ned på dragracing?
– Det är inte så himla mycket, ibland önskar jag att jag hade kunnat hjälpa honom lite mer. Vi har hjälpt honom att städa upp hela bussen, bäddat och fixat, och gjort lite ärenden åt honom. Men i år slapp jag lindrigt undan.

Text & foto:

totte.vesterlund@nyan.ax