DELA

Ålänningar på kampsportsseminarium i Japan

KAMPSPORT. Drömresan blev sann.
Sex ålänningar åkte till Japan för att lära sig mer om Shorinji Kempo i sportens hemland.
– Jag blev väldigt inspirerad, säger tränaren Muruganand Ambrose.
Från en ö med 28.000 invånare – till ett örike med 127 miljoner. Den resan gjorde sex ålänningar som håller på med kampsporten Shorinji Kempo. I Japan var de på träningsläger och deltog i Shorinji Kempo World Taikai i Osaka. Ett sorts seminarium som anordnas vart fjärde år.
Men de besökte också andra delar av landet. Bland annat staden Tadotsu där Shorinji Kempo grundades 1947 och huvudträningscentret finns. Nu är kampsporten spridd i 34 olika länder.
– Jag blev väldigt inspirerad av alla lärare på huvudskolan. De är otroligt duktiga människor och bra tekniskt. Det var roligt att träffa folk från andra delar av världen. Vi är från olika länder, men enade med samma träningsmetod, säger tränaren Muruganand Ambrose.


”Träna enligt förmåga”
Träningsgruppen i Mariehamn innehåller ungefär tolv personer. De tränar tre dagar i veckan och brukar åka till Sverige och till fastlandet regelbundet på seminarier och träningsläger
Vad skiljer Shorinji Kempo från andra kampsporter?
– Största skillnaden är att det både är självutveckling och en självförsvarsmetod. Man tränar för att bli en bra människa. Det är huvudsyftet, och för att uppnå det målet använder vi självförsvarsträning som ett medel. När man tränar Shorinji Kempo lär man sig självförsvar, får bra motion och mental träning, säger Muruganand Ambrose.
– Man kan träna efter sin egen förmåga. Om du är ung och jättevältränad finns det möjlighet till det och om du är äldre eller inte så fysiskt stark går det också bra. Träningsmetoden anpassar sig till individen. I Finland finns det olika åldersgrupper med allt från barn till äldre.



Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax