DELA

Ålandssprinten 2010 spikad

SKIDNING. Den 17 februari är det åter dags för skidsprint på WHA.
2010 års upplaga körs på en bana som blir mer krävande än tidigare och förhoppningen är nu att locka åtminstone en elitåkare till tävlingen.
Just efter att FSS-mästerskapen körts i Jomala i början av februari går nästa stora skidtävling av stapeln på Åland. Den 17 februari är uppbokad för den andra Ålandssprinten i ordningen på WHA. Nytt för 2010 är att spåret går utanför arenan och upp på elljusspåret för att banan på så sätt ska bli backig och mer krävande.
– Tanken fanns där redan vid förra sprinten men då hade vi inte tillräckligt med snö. Den här gången räknar vi med att de finns snö från mästerskapet i Jomala till att fylla WHA och spåret runt i kring. Om inte den snön räcker till så finns det även en snöreserv från Islandia, säger Leif Johansson från arrangörsföreningen IFK Mariehamn.


Vill se fler deltagare
I 2009 års upplaga av Ålandssprinten var det glest i startlistorna. Till den som körs om ett par månader hoppas Johansson på fler startande.
– Deltagarmässigt var det en flopp i fjol. Nu siktar vi in oss på att locka åtminstone så många tävlanden som det är på en normal åländsk tävling plus någon joker, säger han.
Jokern han syftar på är någon elitåkare från SFI-området.
– Strandvall är ett affischnamn som jag skulle vara mycket nöjd över om han kommer till start, säger Leif Johansson.
Vasaåkaren Matias Strandvall som i söndagens skar mållinjen som fjärde man i världscupdeltävlingen i sprint i Davos.


Sent ute
Även i fjol fanns förhoppningen om att få hit en åkare av hög klass. Då blev det inte så och risken för att det upprepas för 2010 års sprint är stor.
– Vi är lite sent ute och skulle nog gärna ha spikat datum redan i somras i stället för nu. Men vi jobbar på att kontakta flera åkare och deras tränare, säger Johansson.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax