DELA

Ålandsrekord på GP-tävling

SIMNING. Jenny och Fanny Ek, Jessica Lindholm samt Olivia Weuro.

Kvartetten ordnade trippla Ålandsrekord på GP Challenge i Jyväskylä.

– En naturlig utveckling för tjejerna, säger simtränaren Kjell Hansen.
De åländska simmarna rundade av tävlingssäsongen i Jyväskylä den gångna helgen.

Långbanetävlingen GP Challenge bjöd på stenhårt motstånd och flera finska toppar var på plats, bland andra OS-simmare som Hanna-Maria Seppälä, Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen och Ari-Pekka Liukkonen.

Då inga åldersklassindelningar gjordes i GP fick den unga Ålandstruppen det svårt att hävda sig i konkurrensen, och såväl finalplatser som medaljer uteblev både på de individuella distanserna och som lag.

Men det hindrade inte de åländska tjejerna från att glänsa i lagkappen.

Rekorderlig lagkapp

På 4×100 meter medley rök det åländska rekordet i F17-klassen när Jenny Ek, Fanny Ek, Jessica Lindholm och Olivia Weuro simmade i mål på 4.55,55, vilket gav en tiondeplats av elva lag. Esboklubben Cetus förstalag vann medleyn på 4.22,56.

När Ålandskvartetten sedan ställde upp på 4×100 meter frisim rök både det åländska F17-rekordet och seniorrekordet på distansen. 4.21,20 lyder den nya rekordtiden, vilket var dryga 24 sekunder långsammare än vinnarlaget Cetus som bestod av Lyydia Kalenius, Adelia Spångberg, Peppi Siirtola och Alissa Eloranta.

– Vi har ett gäng tjejer som är någorlunda lika gamla, och då är det en naturlig utveckling att de slår åländska rekord. Senast vi hade en jämngammal grupp simmare satte slog de också rekord. Det gäller att vi framöver får fram fler simmare i alla åldersklasser så att det inte ska bli hopp om fem, sex år innan vi får fram en sån här grupp, säger simtränaren Kjell Hansen som gjorde sitt första nationella uppdrag som huvuddomare på GP.

”Proppen ur”

Förutom ovanstående Ålandskvartett tävlade även Stella Donning och Eddie Eriksson i Jyväskylä.

Den senare firade sin 17-årsdag (i söndags) med en fin GP-insats där han slog personbästa på samtliga sina fyra distanser.

– En fin födelsedag för Eddie och en bra insats att ”persa” hela vägen. För övrigt kan man säga att det märktes att det var en säsongsavslutning för våra simmare. Deras huvudmål var SFI och UMK för två veckor sen, och det känns som att proppen gick ur då, säger Kjell Hansen som är ordförande i nybildade IFK Simning Åland som samordnar all åländsk simning när den nya säsongen drar i gång i slutet av sommaren.