DELA

Ålandslag i stekhet serie

FOTBOLL. Topplaget vill ta steget upp efter andraplatsen förra säsongen.

Nykomlingen från i fjol ska försöka etablera sig i serien.

FC Åland och Jomala IK bjuder på åländska derbyfester i stekheta Rikstrean.
FC Åland slutade tvåa i Rikstrean i fjol och fick se KaaPo avancera till division II. Jomala IK slutade näst sist i serien som nykomlingar, men fixade ändå nytt kontrakt.

Det innebär två nya derbyfester på Åland även i år, efter att klubbarna delat broderligt på poängen i fjol med varsin seger. Det innebär också nya möjligheter att bygga vidare på det som var; för FC Ålands del att kanske äntligen ta steget upp i division II efter flera år i toppen, och för JIK att etablera sig.

– Vi slutade tvåa i fjol och självklart vill vi förbättra den placeringen nu. Men jag vill hellre att vi ska ta match för match. Serien blir riktigt tuff i år, jag tror att det är den bästa trean någonsin där många satsar; Pargas, SoVo, TPK, säger FC Ålands Rezgar Amani och får medhåll av lagkaptenen Andreas Jansson.

– Det kommer att bli tufft, men det vore bra för åländsk fotboll om vi fick upp ett lag i tvåan.

FC Åland samarbetar med ligalaget IFK Mariehamn i år och kan komma att låna ut spelare mitt under säsongen, samtidigt som man har möjlighet att få låna in IFK-spelare. JIK å sin sida har en megatrupp om 33 man. B-juniorer från IFK, födda 1997, har breddat truppen och gett mycket folk på träningarna. JIK gav FC Åland en kamp i derbymatcherna i fjol, även om tabellplaceringarna var diametralt motsatta.

I år tror lagkaptenen John Blomqvist och Markus Aaltonen att JIK kan störa topptippade FCÅ på nytt, men att utmaningen ligger i att hitta jämnheten över tid.

Fysiskt starka

– Självklart hör FC Åland till favoriterna och avtalet med IFK gör ju inte chanserna mindre. Vi kan spela jämnt och till och med bättre än dem, som vi gjorde mot de bästa lagen i fjol. Men vi måste bli bättre mot de sämre lagen och vara jämna över 22 matcher, säger Blomqvist.

Fysiken talar för JIK, menar Markus Aaltonen. En grundlig försäsongsträning talar för sig själv med ett längdåkningsess som Lennart Holmström vid tränarrodret.

– Lite så är det faktiskt (skratt). Och med bra kondition kan vi springa sönder vissa lag eftersom vi orkar spela i 90 minuter.

I morgon inleds Rikstrean. FC Åland spelar på WHA:s konstgräs mot TUWE klockan 16, medan JIK kickar i gång sin säsong två timmar tidigare borta mot JyTy.