DELA

Åländska cupen slopas

FOTBOLL. Åländska mästerskapen är ännu inte färdigspelat. Och nu väljer Ålands fotbollförbund att slopa cupen i sommar.
– Med tanke på hur svagt intresset varit för ÅM lär det bli lika svårt att hitta speldatum för cupen, säger ordföranden Tony Asumaa.
Ålandscupen avgjordes för första gången på 1940-talet. Men i sommar gör spelformen halt när cupen skulle ha spelats för 70:e gången.
– Vi fattade beslutet att inte spela cupen i sommar eftersom det lär vara lika svårt att hitta speldatum då som det har varit tidigare i år för ÅM, säger Tony Asumaa från fotbollförbundet.


En match återstår
De Åländska mästerskapen – som genom åren legat till grund för spelordningen i Ålandscupen – ska i vanliga fall vara färdigspelat innan serierna drar i gång i april. Men vid maj månads utgång är matchen mellan IFK Mariehamn och SIFFK ännu inte spelad. Förutom IFK och SIFFK ingår även Jomala IK i division I medan Lemlands IF, Hammarlands IK och IFK Mariehamns akademilag utgör division II.
– Med tanke på hur svalt intresset varit för ÅM från klubbarnas sida så räknar vi med att det kommer att vara ungeför likadant för ett cupspel. Samtidigt får man förstå att lag som IFK och SIFFK haft häcken full nu med sitt vanliga seriespel, och då är det väldigt svårt att hinna med ÅM också, säger Tony Asumaa.
– Från förbundets sida vill vi heller inte belasta klubbarna mer, och under vintern hade IFK ligacupen att tänka på. Men det är klart att det hade varit önskvärt att ÅM skulle ha varit färdigspelat för länge sen.


Förlängd deadline
För att kunna kora ett åländskt mästarlag satte Ålands fotbollförbund tidigare i våras en deadline den 31 maj då alla matcher skulle vara färdigspelade. Men då inget cupspel väntar i sommar kommer den att förlängas.
– I våra stadgar står det att vi måste arrangera ett ÅM, men inte cupen. Så därför tycker vi det är viktigt att få ÅM klart när det passar för klubbarna. Det är möjligt att det går att få till matchen längre fram i sommar eller vid nästa landslagsuppehåll, säger Tony Asumaa

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax