DELA
Foto: Marianne Nyman

Åländsk skidåkare i fokus i Yles ”Sportliv” i kväll

Åländska skidåkaren Isac Holmström kan ses i Yles program Sportliv på söndagen.

”De är på många sätt varandras motsatser. Glada, spralliga Julia Häger som gillar fart och fläkt och vars känsloläge går att läsa av på långt håll. Och ”maskinen” Isac Holmström, som säger sig vara precis likadan oberoende om han är glad eller ledsen”.

Så beskriver Yle skidåkarparet, som är i fokus i veckans Sportliv.

I ett utskick inför programmet berättas att österbottningen Julia och ålänningen Isac har hållit ihop sedan våren 2021 och att de ser många fördelar med att bägge är skidåkare.

– Vi vet båda vad det innebär att idrotta. Det är viktigt med mat och viktigt att vila och viktigt att träna. Och ibland kan man vara trött och irriterad, säger Holmström i programmet.

Utmaningar

Men det är inte alltid lätt att leva med någon som håller på med samma gren. Det fick märkte Julia Häger i fjol då hon var långtidsskadad.

– När det går lite sämre och man helst vill skärma av sig från all skidåkning och den andra bara håller på och tränar dag ut och dag in, då är det tufft. Man kan ju inte säga ”sluta vara skidåkare”, säger Häger i Yles utskick.

Medan Julia Häger satsar på traditionell skidåkning och representerade Finland i världscuppremiären i Ruka, tävlar Isac Holmström i långlopp, med Vasaloppet som vinterns huvudmål.

För Yle berättar Holmström att han ofta får frågan om hur han blev en skidåkare. ”Kan man ens skida på Åland?”

Holmström började skida först efter att han flyttat till Helsingfors för studier.

– Jag var lite lat med att lägga fäste under skidorna så det blev mycket stakning. Jag bestämde mig för att åka Finlandialoppet och överträffade mig själv genom att bli tia. Så var jag fast.

Sportlivs-avsnittet finns ute på Yle Arenan sedan lördag, och sänds på Yle Fem på söndag, 3 december klockan 19.48.