DELA

Åländsk sagohäst mot miljonlopp

TRAV. Sex raka segrar, varav de fyra senaste på V75.
Nu bekräftar ägaren och tränaren Robert Ekström att ambitionen är att ta ut Jeppas Maxi i Jubileumspokalen.
– Det var ett skämt från början, säger han.
Snacket har gått ett tag.
Efter segern i V75:s klass II-final på Bergsåker i slutet av juni höjdes röster för att Jeppas Maxi skulle få en plats i storloppet Jublieumspokalen där de bästa femåringarna gör upp om en segercheck på en miljon svenska kronor.
Bland annat uppmanade Solvallas officiella twitterkonto att ”retweeta” önskemålet om att den åländske stjärnhästen ska få en plats i Jubileumspokalen.

”Lite barsnlig”
Och nu berättar ägaren och tränaren Robert Ekström att det också är avsikten. Därmed väljer han bort Bronsdivisionsfinalen i Göteborg med 250 000 kronor i prispengar till förmån för storloppet på Solvalla.
– Jag är lite barnslig, säger han och fortsätter:
– Det är klart att det finns chans att vinna en Bronsdivisionsfinal. Men chansen att köra ett lopp som Jubileumspokalen kanske aldrig kommer fler gånger. Och det är en grej som jag tror många ålänningar tycker är kul. Jag tror inte att han gör bort sig. Det är mycket som är avhängigt spårlottning, men jag hoppas att kan vara med en bit i alla fall.
Avståndet till Solvalla respektive Göteborg har även det påverkat beslutet.
– Jag skojade med Torbjörn (Jansson, kusk) och sa att jag inte orkar en till lång resa i sommar. Det är kortare väg till Solvalla.
Hur svårt eller lätt var det att ta det beslutet?
– Det var ett skämt inom familjen från början. Vi skojade om det redan i vintras, men sen ju längre tiden har gått så har det börja pyra mer i huvudet.
– Innan Axevalla så sa jag att det är mycket möjliggt att vi prövar om haan gör ett kanonlopp. Och jag tyckte att han gjorde ett kanonlopp. I Jubileumspokaen går det inte att göra så, man får smyga med lite och köra annorlunda. Men det borde inte ha gått på Axevalla heller.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax