DELA

Ålandsduo i nytt racingprojekt

BILSPORT. Här är två nya framtidsnamn på den åländska racingscenen:
Sami Fagerström och Milton Larsson inleder Formel Ford-säsongen på Bottniaring i helgen.
– Kul att vi är två från Åland. Särskilt när vi är barndomskompisar, säger Sami Fagerström.
Team Reima Söderman kommer att ha två ålänningar i sitt stall i årets Formel Ford-säsong som inleds till helgen på Bottniaring utanför Vasa.
Sami Fagerström, 17, och Milton Larsson, 16, har haft några hektiska vårveckor inför säsongsstarten.
Licensprovet ordnade de båda barndomskompisarna först efter påsk, men när både teoridelen och uppkörningen klarades av galant ansåg teamchefen Reima Söderman att både Fagerström och Larsson var redo.
– Hade jag känt till de båda lite tidigare så hade vi testkört redan i höstas. Allt blev väldigt kort inpå nu efter att jag hade fått höra talas om dem, men de är så pass duktiga att de kan köra i Formel Ford redan nu. Vi kommer inte att ha något att skämmas över på tävlingarna, säger Reima Söderman som själv tävlat på professionell nivå inom racing men på senare år ägnat sig åt att driva Formel Ford-stall.


Schumacher körde Formel Ford
Inom racinghierarkin är Formel Ford nivån över gokart. Därefter kan de allra bästa förarna gå vidare till exempelvis Formel Renault eller – i vissa fall – Formel 3.
Många av Formel 1:s allra största namn inledde sina banracingkarriärer inom Formel Ford. Ayrton Senna, Nigel Mansell, Mika Häkkinen och Michael Schumacher tog alla steget via Formel Ford för att slutligen bli världsmästare i Formel 1. Det största namnet som Reima Söderman haft i sitt stall är forne F1-föraren Mika Salo.
– Det handlar mycket om psyket hos föraren om man ska långt i den här branschen. Det gäller att tänka som en idrottsman både på och utanför banan. Och så ska man ha en vinnarvilja, förstås, säger Reima Söderman som imponerats av vad han sett hos sina åländska adepter.
– Det är en helt ny bil de aldrig kört tidigare som de ska köra i Formel Ford, men när de testkörde hos mig i april märktes det knappt. Körtekniken verkar finnas hos dem naturligt.


Läs mer i torsdagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax