DELA
Foto: Erkki SantamalaFORTSATT UTOMHUS Efter finansavdelningens nej återstår att se om skidtunnelprojektet kan räkna med finansiellt stöd från annan instans.

Ålands skidtunnelprojekt söker bidrag från näringsavdelningen

SKIDOR. Projektet som ska ge Åland en skidtunnel fick sig en törn i mitten av november när landskapsregeringens finansavdelning sade nej till att bevilja Ålands skidtunnel ab Paf-medel.

Den preliminära finansieringsplanen gick ut på att skidtunnelbygget – som beräknas kosta omkring sex miljoner euro – skulle få 50 procent i lån från landskapsregeringen (Paf-lån), 25 procent i bidrag från densamma samt att den resterande fjärdedelen skulle finansieras genom aktieteckning av näringsliv, kommuner och privatpersoner.

Men dåvarande finansminister Roger Nordlund (C) gav tummen ned till finansieringsstöd den 16 november.

– Ett aktiebolag som sådant kan vi inte ge bidrag till, det måste vara en förening. Dessutom är det så att intresset från kommuner och näringsliv inte har varit särskilt starkt för en skidtunnel, och det måste finnas en långsiktighet i ett sådant här projekt. Ingen av kommunerna har varit positiv till att teckna aktier i bolaget, till exempel, sade finansminister Roger Nordlund till Nya Åland då, medan Lars Janlöv, sekreterare i Ålands skidtunnel ab menade att projektet hamnat i ett moment 22.

Nu testar ÅSAB i stället lyckan hos landskapsregeringens näringsavdelning eftersom man i diskussionerna som följde finansieringsavslaget fått rådet att vända sig dit.

I sin ansökan till näringsavdelningen skriver ÅSAB:

”Efter justering till penningvärdet september 2015 är projektet kostnadsberäknat till 6 113 880 euro”.

Läs mer i torsdagens Nyan