DELA

Åland Uniteds landslagskvintett

FOTBOLL. Åland Uniteds trio landslagsspelare blir nu en kvintett.
Till helgen får även Maiju Ruotsalainen och Maryette Karring chansen i B-truppen.
– Jag ska göra allt för att ta mig till EM, säger Ruotsalainen.
Tiina Saario, Jaana Lyytikäinen och Adelina Engman är som väntat uttagna i truppen inför Finlands möte med Ryssland på torsdag nästa vecka.
Men redan till helgen får ytterliga två Åland United-spelare åka på landslagsuppdrag: Maiju Ruotsalainen och Maryette Karring får chansen i B-landslaget under ett tvådagarsläger i Eerikkilä som inleds i morgon.
– Det kom som en överraskning för mig. Jag har spelat för ungdomslandslagen tidigare, men aldrig gjort någon landskamp i seniorsammanhang så det känns som en bra bekräftelse på att jag utvecklas i mitt spel, säger Maryette Karring.
– Att Åland United har fem spelare i landslagen är ett tecken på hur stark vår trupp är. Vi har aldrig tidigare haft så bra inhemska spelare som nu.
Maiju Ruotsalainen fick spela sin första landskamp under fjolåret, men plågades därefter av skador och får starta om i B-landslaget den här gången.
Men målsättningen har inte förändrats.
– Jag drömmer om att få spela EM i Sverige i sommar, och jag ska göra allt under lägret för att visa att jag hör hemma i A-landslaget, säger Maiju Ruotsalainen om Eerikkilävistelsen som rundas av med en match mot HJK:s ligalag på lördag.
– Att få dra på sig landslagströjan är det finaste man kan göra som fotbollsspelare, och jag är glad över att många spelare från finska ligan får chansen. Man behöver inte längre spela utomlands för att komma med i landslaget.


Nobbade Doncaster
För ett par veckor sedan åkte Maiju Ruotsalainen till England för att försöka spela till sig ett kontrakt med Doncaster Rovers Belles L.F.C.
Klubben var intresserad av hennes tjänster, men Ruotsalainen valde ändå att återvända till Åland United för en femte säsong.
– Jag kände för att göra nånting annat i höstas efter att spelat i finska ligan i tio-tolv år. Allt var bra i Doncaster, men jag hade gjort ett par pass med United innan jag åkte och fick bra intryck av Gary Williams (ny tränare, reds. anm.) och kände att laget har nåt på gång, säger Ruotsalainen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!


Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax