DELA

Åland United mot Europa

FOTBOLL. Titeljakt i damligan, spel i finska cupen och kval till Champions League.
Lägg därtill ett U20-VM där flera av spelarna kan komma med.
Åland United kommer att få slåss på flera fronter den kommande säsongen.
– Det är alltid roligt med mycket matcher, och när det är kul så orkar man, säger Adelina Engman.
Förra säsongen tog Åland United sitt andra FM-guld i klubbens historia. Triumfen gav laget en plats i kvalet till Champions League som avgörs i mitten av augusti.
Målet för den kommande säsongen är att försvara ligatiteln. Men samtidigt ska åländskorna ta sig an cupspel både i Finland och i Europa.
Och i augusti avgörs dessutom U20-VM i Kanada där Adelina Engman, Juliette Kemppi, Nora Heroum och Emilia Iskanius har chans att ta plats.
Ett fullspäckat spelschema väntar mästarna.
– Det gäller att man känner efter hur det känns i kroppen, ibland kanske man måste ta en extra vilodag. Men jag tror nog att det ska gå bra. Det är alltid roligt med mycket matcher, och när det är kul så orkar man, säger Adelina Engman.


”Mycket rutin”
Anfallaren tror att hennes lag har goda chanser att upprepa fjolårets ligatriumf trots det tajta spelprogrammet.
– Vi har ett så pass bra lag, och även om vi är unga så har vi mycket rutin.
Du har samlat på dig en del internationell rutin från spel i landslaget, tror du att det kan ge dig en fördel nu när ni går in i Champions League-kvalet?
– Ja, det tror jag absolut. Det är klart att det hjälper när man har spelat mot andra lag än finska.
Men det är ändå U20-VM som ”Adde” längtar mest till.
– Det är väl kanske säsongens huvudmål att få spela mot världens bästa spelare i ens egen ålder. Det är bland det största man kan vara med om, så det ser jag jättemycket fram emot.
Förra året var Adelina Engman och Juliette Kemppi ett giftigt anfallspar i landslaget. Duon stod för samtliga Finlands mål i U19-EM i Wales, och Adelina Engman tror att det gynnar landslaget att flera spelare återfinns i ÅU.
– Jag tror att det hjälper mycket. När man tränar med varandra varje dag så är det klart att man har en fördel av det, och det är klart att det hjälper här i Åland United också när man är med varandra i landslaget.
Tränaren Gary Williams är medveten om att det inte kommer att bli lätt för honom att hantera mängden av matcher.
Men samtidigt har han en stor tilltro till spelarna och vill ge dem själva ansvaret att känna efter hur de ligger till med sin fysik.
– Om de kommer till träningarna med några småskavanker eller är utmattade kan vi ha en mogen diskussion om att minska på träningen. Vi hanterar det genom att se till träningsmängden; intensiteten, hur mycket vi tränar och vad vi tränar för att se till att de är fräscha och i form till varje match, säger han och lägger till:
– Det är det viktiaste. Du kan inte vinna utan friska spelare.


Konkurrens
Truppen består av 16 spelare – men Gary Williams känner att det är tillräckligt för att kunna rotera laget.
– Vi har en bra grupp. Två eller tre av de spelare vi har på bänken skulle kunna starta i vilket annat lag i ligan som helst. Vi har gjort ett bra jobb att få ihop den gruppen, och det är hälsosamt för spelarna utmanar varandra.
På kick off-träffen i går, som hölls på Alandica, betonade Gary Williams vikten av att ha en kombination av lokala produkter och utlandsproffs.
Adelina Engman, Ellen Ahlström, Hanna Blomberg och Maryette Karring är de åländska inslagen i årets trupp.

Totte Vesterlund