DELA

Ahlströms bisarra ”konstgrässkada”

FOTBOLL. Det började med ett ”klick” – sedan hördes ingenting och allt på samma gång.
Under tre månader försämrade två små gummikulor i örat Ellen Ahlströms hörsel.
– De hamnade där efter en träning på konstgräs, säger Åland United-målvakten.

Den kan sällas till avdelningen bisarra idrottsskador, Ellen Ahlströms hörselproblem.
Den som rymmer Karl Corneliusson som skar sig själv i fingret när han skivade gurka, och Santiago Canizares som missade fotbolls-VM 2002 då han skar upp foten efter att ha försökt dämpa fallet för en parfymflaska.
Skillnaden är att det inte berodde på fumlighet i Ellen Ahlströms fall, utan snarare om det mest osannolika av scenarion.
– Det var under en träning på konstgräset i Jomala i januari som jag slängde mig för att rädda en boll. Plötsligt sa det bara ”klick” i örat, och jag hörde allt som sades runtom mig. Alla läten fick liksom en högre ton, säger Ellen Ahlström.
– Sen gick jag i två veckor då hörseln var bra ena stunden, och i nästa så var det ett evigt brusande.


”Sa att trumhinnan var skadad”
Till slut bestämde sig Ellen Ahlström, som studerar på närvårdarlinjen på Åland, att uppsöka skolhälsovårdaren för att få en diagnos på sitt problem.
– Hon sa att trumhinnan var så pass trasig att den inte gick att se vid undersökningen, och då blev man så klart fundersam. Självklart vill man inte springa runt med sådana skador, säger Ahlström som dock snart fick lugnande besked av skolläkaren.
– Sköterskan bad mig uppsöka en läkare eftersom jag borde få örat ordentligt undersökt. Skolläkaren såg ett par små föremål tätt intill trumhinnan, men menade att det absolut inte var någon fara för hörseln. Jag skulle bara vänta på att de skulle komma ut ur örat av sig självt. Men det gjorde de aldrig.
I stället vände sig 23-åringen häromveckan till Ålands centralsjukhus i Mariehamn där hon fick gummikulorna bortplockade med hjälp av öronspolning och pincett. Under tre månaders tid hade ”konstgrässkadan” påverkat hennes hörsel.
– Allt var över på en timme, och det var väldigt skönt att få det gjort. Ett problem mindre att tänka på. Det är ju en smålöjlig pallergrej egentligen som man kan skratta åt nu, säger Ellen Ahlström.
– Lagkamraterna kunde inte tro att det var sant att gummikulorna hade hamnat i örat, så det har varit lite pinsamt. De har garvat åt mig.
Men nu har du perfekt hörsel igen?
– Jo, eller, jag hör som en kråka. Det jag vill höra alltså (skratt).

Fakta/Andra bisarra idrottsskador
n Karl Corneliusson – fotboll
Den före detta landslagsbacken skulle skära gurka men slant och skar sig själv i fingret. Svåra nervskador blev följden för ”Kalle Kula” som missade flera månaders spel och aldrig riktigt blev sig själv igen efter ”gurkskadan”.
n Jari Litmanen – fotboll
Det finska spelgeniet var extremt skadebenägen under sin sejour i Malmö FF. Den allra mest bisarra skadan låg dock hans egen sportchef, Hasse Borg, bakom. Borg öppnade en läskflaska med en snusdosa, kapsylen for iväg och träffade Litmanen i ögat varpå veteranen tvingades till vila på nytt.
n Santiago Canizares – fotboll
Santiago Canizares skulle åka med Spanien till fotbolls-VM i Japan/Sydkorea 2002. Han kom aldrig så långt. Målvakten försökte dämpa en fallande parfymflaska med foten hemma i badrummet, men flaskan gick sönder och Canizares skadade en muskel i ena stortån.

Oskar Magnusson