DELA

Ahlström öppnar för HJK

FOTBOLL. Först ska hon ta Åland United genom slutserien.
Men redan nu ser Ellen Ahlström över alternativen till nästa säsong – och tränar med ligakonkurrenten HJK.
– Ingen har något att förlora på det, säger ÅU-målvakten inför helgens match mot Nice Futis.
Åland United rundar på lördag av damligans grundserie borta mot Nice Futis i Björneborg.
Seger mot ligasjuan är mer eller mindre ett måste om United ska kunna vinna grundserien och få hemmafördel i slutspelet och i den sista matchen för säsongen.
PK-35 skuggar en poäng bakom Åland United och möter åttan HJK borta på lördag.
Men ÅU har högre krav än att bara hålla undan poängmässigt i toppen. Mot ett lag som Nice Futis ser målvakten Ellen Ahlström gärna att hennes lagkamrater går in för att bättra på sin målskillnad. För närvarande har PK-35 fem måls bättre målskillnad än United.


Sju mål framåt senast
– Vi har ju chansen att knappa in på PK:s målskillnad och man såg sist mot TPS att alla spelare verkligen gick in för att ösa på framåt. Vi hade 5–0 i halvtid, men sen stoppade de oss bättre i andra halvlek, säger Ellen Ahlström om matchen som åländskorna till slut vann med 7–2.
Även om Nice Futis borta kan te sig som ett rutinjobb för de regerande mästarna varnar Ahlström för att man kan bli för inställd på att jaga mål.
– Klart att det finns en risk. Först och främst ska vi ta tre poäng och målskillnaden kommer sen. Man kanske inte ska vara för högljudd om att vi behöver mål, för om alla spelare försöker avgöra själva blir det inte så bra.
Att Åland United sitter i förarsätet i guldracet trots en svag inledning – med två vinster på de sex första ligamatcherna – förvånar Ellen Ahlström.
– Länge har det ju varit så att man i princip måste vinna varje match för att hänga med i toppen. Men det är ju mycket roligare att det är så här jämnt och ett tecken på att finsk fotboll går framåt.


Öppnar för HJK
Nästa säsong kan Ellen Ahlström komma att fortsätta vara en del av den finska damligan, men inte Åland Uniteds lagbygge.
Hon har redan börjat provträna med HJK i vad som kan vara en invit till nästa år. Ahlström studerar akutvård i Helsingfors.
– Jag är tacksam för att de har bjudit in mig att träna, annars hade jag fått träna med något juniorlag eller pojklag som knappast hade haft någon målvaktstränare.
– Jag ser inget problem med att träna med HJK eftersom de inte kommer att vara i samma slutspelsserie som oss. Och så är det väl en chans för dem att testa mig inför nästa år utifall de vill ha mig.
Så du räknar definitivt bort spel med Åland United 2015?
– Ja, jag har haft nog med tid på de där gungande båtarna. Det blir för mycket pendlande. Jag är förvånad att ”Marre” (Maryette Karring) har fixat att åka emellan.

oskar.magnusson@nyan.ax