DELA
Foto: Erkki SantamalaFreddy Adu (11) vägrar att ge intervjuer.

Adu vände media ryggen

FOTBOLL. Ett världsnamn inom en sport finländarna aldrig riktigt tagit till sig.

Men Freddy Adu tar inte tillfället i akt att ge fotbollen välbehövlig PR.

– Jag ger inga intervjuer just nu, var stjärnans besked till Nya Åland.
Freddy Adu har varit ett omskrivet fotbollsnamn i tio år, ansedd som världens största talang och ”utsedd” till den ”nye Pelé”. Hans fotbollsgärning har visserligen inte levt upp till hajpen sedan dess, men det udda karriärssteget till KuPS har åtminstone gett finsk fotboll ett välbehövligt affischnamn i den svåra konkurrensen om publiken mot framför allt ishockeyn. Frågan är om ett större namn inom fotbollen än Freddy Adu någonsin beträtt Wiklöf Holding Arenas gräs, och med anledning av detta ville Nyan ha en intervju med det amerikanska fotbollsfenomenet. Vi väntade en timme efter slutsignalen mellan IFK och KuPS i går innan Adu gav beskedet att han inte ger intervjuer.

– Jag vill fokusera på fotbollen, sorry, sa 25-åringen och gick.

KuPS vd Jarmo Heiskanen utvecklar varför Freddy Adu ålagt sig själv munkavle.

”Påpassad länge”

– Vi har lovat honom att han inte behöver ge intervjuer. Han ska bara fokusera på sin fotboll, och det måste vi respekera.

KuPS-mittfältaren och ex-IFK:aren Charlie Trafford vittnar om att Adu är benhård i sin hållning.

– Det flög in ett tv-team från Tyskland till Kuopio för att göra ett inslag om honom, men han sa nej till att låta sig intervjuas. Visst vore det bra om han pratade med er för att ge sporten lite reklam, samtidigt har han varit påpassad sen tonåren så jag förstår om han vill ha lite lugn och ro.

KuPS-tränaren Marko Rajamäki.

– Vore det upp till mig skulle Freddy prata med media. Det är bara positivt för klubben. Men det är inget jag kan påverka.