DELA

Åboland vann orienteringskampen

ORIENTERING. I morgondiset i Lumparland fanns över hundra orienterare sugna på en tur i skogen i söndags. Det var dags för den årliga kampen mellan Åland och Åboland.
(På bilden tävlingsledaren Göran Johansson.)

Orienteringslandskampen mellan Åland och Åbolandskampen genomfördes för 63:e gången i helgen. En av dem som deltog var Gudrun Blomqvist från Sund.
– Det här blir min 52:a gång. Det är roligt att vara med för att se om man klarar av det och hur länge jag orkar hålla på, säger hon strax innan det är hennes tur att ge sig ut i Lumparlandsskogen.
Hon var 18 år när hon började orientera och tävlade då i D21-klassen. I år deltog hon för första gången i D70.
– Orientering har passat mig bra. Jag tycker om att röra mig i skog och mark. Men nuförtiden springer jag inte så mycket, det gör jag bara när jag ser en kontroll, säger hon med ett skratt.

Tränat ett år
En som har hela karriären framför sig är Madelene Vahlbeck, 9, från Jomala. Hon tävlar i LUIA-dräkten.
– Det är kul med orientering, jag började förra året, säger hon.
Hon trivs lika mycket på träning som tävling.
– Det känns spännande när det är så många med i dag.

Trivs i skogen
Det tycker LUIA-trion Erika Pitzén, 8, Louise Alm, 8 och Ellen Mattsson, 10 också. De leder vid en tjock trästam och väntar på att deras startnummer ska ropas upp av funktionärerna.
– Lite nervöst är det när Åbo är med, säger Mattsson.
Varför orientering?
– För att man får motion, säger Alm.
– Och vi trivs i skogen, fyller Mattsson på.
Totalt var 131 tävlande anmälda och det var Åboland som kammade hem årets landskamp, den 43:e segern genom åren. För laget tävlade klubbar i huvudsak från Pargas, Kimito, Nagu och Korpo med bland annat tidigare landslagslöpare som Kenneth Cederberg, Sanna Nymalm och Sören Nymalm.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax