DELA
Foto: Jonas EdsvikLÅNG PROCESS Fyra år har gått sedan krögarparet i Godby anhölls och häktades misstänkta för människohandel men som efter åtalsprövning nu handlar om den betydligt mildare brottsmisstanken ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Nu skjuts den planerade rättegången upp med ytterligare ett år. Nya Åland har skrivit ingående om det uppmärksammade fallet genom åren.

Wirrans-rättegång i Åbo i april nästa år

Rättegången mot det tidigare krögarparet skjuts upp ytterligare ett år.

Ålands tingsrätt planerar att ordna huvudförhandlingen i Åbo eftersom den egna salen är alltför liten för alla som ska få plats.
Det var meningen att Wirrans-rättegången skulle ha hållits den 31 mars i år i tingsrätten, ett datum som bestämdes ett år tidigare. Man behövde tid för att försöka kalla de tidigare arbetstagare, som återvände till Thailand nästan direkt när krögarparet anhölls, till huvudförhandlingen.

Men alla har inte kunnat kallas och därför förlängs förberedelsetiden med ytterligare ett år, till april 2017. Sex dagar viks för rättegången och eftersom det kommer att finnas femton målsägande, tre svarande, en mängd vittnen och tolkar som alla ska få plats i salen samtidigt så flyttas den till Egentliga Finlands tingsrätt där man har större salar än på Åland.

– Vi har inte satt något bestämt datum och inte skickat ut kallelser, säger tingsdomare Irina Wikström.

Fyra år har nu gått sedan krögarparet anhölls och hölls häktade i flera veckor medan Centralkriminalpolisen utredde det misstänkta brottet.

Läs mer i måndagens Nya Åland!