DELA
Foto: Jonas Edsvik

Wiklöf Holding sålde helikopterbolag

Det statliga bolaget Finnhems som administrerar läkarhelikoptertjänster, har köpt Skärgårdshavets Helikoptertjänst av Wiklöf Holding.
Kontraktet undertecknades på fredagen. Priset offentliggörs inte, skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Skärgårdshavets Helikoptertjänst blev 1990 det första flygbolaget som inledde räddningshelikopterverksamhet i Finland.

– Vi har utvecklats till ett kvalitativt och kostnadseffektivt flygbolag i södra Finland. Det är fint att SHTs verksamhet fortgår genom denna transaktion med en statlig aktör, säger Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi och affärsutvecklingsdirektör Arto Huhtala i pressmeddelandet.

Skärgårdshavets Helikoptertjänst har levererat flygtjänster till FinnHEMs sedan 2012. Affären har ingen inverkan på SHTs personal, flygverksamheten eller den ansvariga flygorganisationen. Skärgårdshavets Helikoptertjänst sköter också i fortsättningen helikopterflygningarna på FinnHEMS baser i Vanda, Åbo och Tammerfors.

Köpet är ett första steg mot en egen flygverksamhet hos FinnHEMS.

– Den nu genomförda transaktionen är ett flexibelt, säkert och kostnadseffektivt sätt att inleda egen flygverksamhet, i enlighet med vår ägares, staten, anvisning. Arrangemanget underlättar förändringen och minskar de risker som en utmanande tidtabell medför, säger FinnHEMS styrelseordförande Harri Sailas i pressmeddelandet. (pd)