DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>STARTSTÖD Skeppsföreningen Albanus verksamhetsledare Kristian Öberg visar Allan Palmers målning av galeasen Emelia, som ska byggas i sjökvarteret. Landskapet stöder projeket med Paf-pengar.

Virtuell skeppsdelar säljs för skutbygge

Genom att sälja virtuella skeppsdelar hoppas stiftelsen Emelia på att få in bidrag till en ny skuta i Sjökvarteret.
– Vad är hamnen utan någon skuta, undrar projektkoordinatorn Anita Lundin.

Projektet är uppstartat av stiftelsen Emelia och en stor del av insamlingen av pengar hålls under Ålands sjödagar i sjökvarteret den här veckan.

– Galeasen Albanus har nu fått en inplastad botten för att den hade börjat ruttna, men det kommer inte att hålla för evigt. Vi vill genom projektet säkra att vi har en skuta på Åland, säger Anita Lundin.

Det är viktigt att bevara kulturen kring skutbygget, tycker hon.

– Dessutom finns det mycket ungdomsverksamhet på Albanus under somrarna som vi inte vill att ska försvinna.

Projektet går ut på att stiftelsen säljer symboliska, så kallade virtuella, skeppsdelar under Sjödagarna och på så sätt samla in pengar för att bygga en ny skuta som ska efterträda Albanus. När man köpt en virtuell skeppsdel får man ett certifikat på att man bidragit till stiftelsens projekt. Till exempel när man köper en spik följer en bit av Albanus gamla segel med, med ett tryck på som föreställer stiftelsen Emelias logotyp.

– Olika skeppsdelar släpps i olika omgångar och de finns i olika prisklasser. På Sjödagarna säljer vi bland annat spik och olika långa brädor.

Anita Lundin hoppas att besökarna förstår vikten av att bevara kulturen kring skutbygge. Lyfts fram gör också miljön.

– Vi ska stå så centralt och synligt som möjligt och hoppas på att folk åtminstone kommer fram och pratar med oss. Att segla är det mest miljövänliga sättet att ta sig fram, så vi vill också gärna samarbeta med miljöföreningar.